pixabay.com

Većina žena ima problem sa kosom, koja i pored “kvalitetnijeg” šampona postaje suva, slaba i sklona krzanju. Beživotna kosa, naročito ako je farbana, prema rečima frizera, muka je najvećeg broja žena.

Rešenje je šampon bez sulfata.

Šamponi su, bar na reklamama, izuzetno kvalitetni, čine kosu sjajnom, punom volumena i uklanjaju perut. Većini je to sasvim dovoljno da izaberu šampon za sebe, a vrlo mali broj kupaca čita deklaracije.

Ko se ipak pozabavi sastavom šampona, primetiće da velika većina sadrži sulfate u nekom obliku, koji su najčešći krivac za suvu i beživotnu kosu.

Šta su sulfati?

Sulfati su hemijska jedinjenja na bazi mineralnih soli, koja sadrže sumpor i koja omogućavaju da šampon stvara bogatu penu. To su molekuli za koje se sa jedne strane vezuju ulja, a sa druge voda.

Prepoznaćete ih po jednom od sledećih naziva: ammonium lauryl sulfate (ALS), sodium lauryl sulfoacetate (SLSA), sodium laureth sulphate (SLES), TEA lauryl sulfate, sodium myreth sulfate.

Pored pene, njihov zadatak je da odmašćuju, a to je odlična osobina detedženta koji čisti rernu, dok za kožu glave to može da znači preterano isušivanje. Praktično, šamponi sa sulfatima previše dobro peru kosu, skidajući sa kože glave prirodnu zaštitu, ulja, proteine i peptide, što utiče na stvaranje peruti, iritacija i svraba.

Sulfati iz šampona podižu kutikulu kose i prodiru ispod nje, čineći kosu slabom i sklonom krzanju. Pored toga dlaka postaje suvlja, sklona lomljenju i podložnija lošem uticaju vremenskih uslova i bakterijama i prljavštini.

Suvi krajevi, a masno teme

Preterano uklanjanje masnoće sa kože glave, tačnije njeno isušivanje, daje signal lojnim žlezdama u koži da više rade i kosa može početi još više da se masti. U isto vreme krajevi kose postaju sve suvlji i iskrzaniji.

Šamponi sa sulfatima nas uvode u začarani krug, što češće perete kosu jakim šamponima, lojne žlezde više luče masnoće, a kosa postaje sve suvlja i zahtevaju nabavku sve većeg broja sredstava za negu kose kako bi se povratio sjaj kose i popravila njena struktura i elastičnost.

Krajnji ishod je kosa koja se masti za jedan dan i suvi krajevi koji se jako brzo rascvetaju. Suva kosa se teško oblikuje i sklonija je opadanju. Ukoliko se kosa farba, boja se sulfatima skida jako velikom brzinom.

Sulfati, parabeni i silikoni

Pored sulfata, komercijalna kozmetika, koja je lako dostupna, obično sadrži parabene i silikone. Prirodni šamponi obično ne sadrže ni jedan od ovih sastojaka i to je najčešće posebno naznačeno na ambalaži.

Parabeni su specifični konzervansi za kozmetička sredstva koji omogućavaju dugi rok upotrebe šampona. Prema nekim istraživanjima, parabeni negativno utiču na rad endokrinog sistema i treba ih izbegavati.

Prepoznaćete ih u sastavu šampona po imenima: propyparaben, ethylparaben, methylparaben, butylparaben i isobutylparaben. Silikoni imaju ulogu u stvaranju glatke i meke kose, koja se lako raščešljava, što je veoma važno pri izboru šampona i to je obično sastavni deo reklame.

Silikoni sprečavaju prodiranje vode i hranljivih materija u strukturu dlake, što na dugi rok nije dobro jer kosa prestaje da se hrani i postaje suva i slaba. Kosa koja je tretirana silikonima je primetno teža. Silikoni su označeni sa imenima: dimethicone, ciklomethicone i methicone.

Pročitajte još: Saveti za negu kose.

Šamponi sa prirodnim sastojcima

Šamponi bez sulfata i ostalih štetnih sastojaka mogu se naći u apotekama i bolje opremljenim parfimerijama. Rezultat primene šampona bez ovih štetnih sastojaka vidi se već nakom mesec dana korišćenja.

Kosa postaje vidno zdravija, mekša, čvršća, elastičnija i lakša. Lučenje sebuma se normalizuje kroz par meseci i smanjuje se pojava peruti i iritacija kože glave. Ono što je naročito bitno damama koje se farbaju je da će im boja kose ostati očuvana duže vreme ako pređu na šampon bez sulfata.

Nakon profesionalnih tretmana kose keratinom efekat je dugotrajniji ukoliko koristite šampon bez sulfata. Šamponi bez sulfata su sada lako dostupni na srpskom tržištu i nisu naročito skupi.

Za više informacija o pravilnoj nezi kose kao i velikom izboru kvalitetnih preparata možete pogledati na sajtu Bellissima online prodaji kozmetičkih preparata www.prodajakozmetike.com.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here