Lična arhiva
SVE NA SVETU: Sanja Bartok sa mališanima

Uprkos svim naporima mlade majke osmoro mališana Sanje Bartok (33) iz Gudurice kraj Vršca i njenog vanbračnog supruga da izađu na kraj sa svim životnim izazovima i teškoćama, sudbina ih baci na kolena. Ovog puta, razlog tome je zdravstvena situacija njenih mališana, kojima u ovom trenutku ne mogu da pruže ono što im je neophodno, zbog čega je Sanja, nemajući kud, odlučila da se ponovo obrati za pomoć dobrim ljudima.

– Znamo da ste pretrpani apelima namučenih ljudi, ali nama je opet zaista potrebna pomoć. Na svu našu sirotinju i na mir koji smo imali, kao da se sve preokrenulo. Svi smo prehlađeni, ali to je trenutno tako jer deca donesu virus iz škole. Ono što nam sada najteže pada jeste to što se mojoj ćerkici Milani, koja ide u šesti razred osnovne škole, odjednom pokvario vid. Išli smo na pregled, oftalmolog joj je prepisao dioptriju i mora da nosi naočare šest meseci, a samo za ram i staklo treba da damo 15.000 dinara (oko 140 evra). Još je gore od toga je to što smo primetili da naš sin David, koji ide u drugi razred, ima problem sa licem, koje kao da mu se koči – kaže usplahirena Sanja i dodaje:

– Vodili smo ga kod doktora, ali mora da ide kod neurologa privatno, jer su naši lekari zauzeti oko dva meseca, a njemu je pregled hitno potreban. To košta 7.000 dinara (60 evra) i već sledeće nedelje treba da odnesem doktorki nalaze da bi mu prepisala lekove i terapiju, a mi nemamo ni dinara. Primanja idu na kuću i za komunalije, a to što nam ostane je za školu i decu. Skoro je Sofija imala bronhitis od kašlja, pa je svaki dan primila injekcije u gradu i mnogo para smo potrošili na taksi i za lekove. Eto tako, duša me boli. Samo da su mi deca zdrava, ništa mi ne treba. Neka smo siroti, ali volimo se i srećni smo.

Zahvalna je Sanja svim dobrim ljudima koji su bili uz njenu porodicu kada im je bilo najteže, ali istina je ta da u kući gde je mnogo dece uvek nešto fali, a njihovo dobro zdravlje mora biti na prvom mestu.

– Pored škole, ustaljenog životnog ritma, sve je isto. Ostala deca su, Bogu hvala, dobro, idu u školu, druže se, paze jedni na druge i pomažu kod domaćih zadataka. Gledajući život sa te strane, mi smo zaista bogati i preponosni roditelji. Ipak, cela situacija s korona virusom nas je potpuno izbacila iz koloseka. Teško je naći posao, a zemlju za obrađivanje nemamo. Trenutno najviše strepim za decu i moramo što pre da im obezbedimo preglede i lekove – iskreno će Sanja Bartok i dodaje:

– Suprug radi privatno gde god i kad god ima posla. Bilo bi mnogo lakše i lepše da ima stalno zaposlenje, ali tako je kako je. Dok on pokušava da zaradi, ja brinem o deci. Ispraćam ih u školu, vrtić, a najmlađi ostaju sa mnom. Nije nam lako, ali ne možemo ni da se požalimo kad su dobri ljudi bili uz nas. Da njih nije bilo, ne znam šta bi bilo danas s nama. Ne bismo imali ni sopstveni krov nad glavom. Zato ne možemo nikad dovoljno da se zahvalimo našim divnim zemljacima širom dijaspore. Nadamo se da će i ovog puta imati razumevanja za našu muku. Deca su nam sve na svetu i radi njihove dobrobiti, ako treba, i na kolenima bih molila.

Paketi iz Melburna na putu

Plemeniti bračni par Nada i Miroslav Petković iz Australije odlučili su da još jednom usreće porodicu Bartok i pošalju im dva velika paketa.

– Oni su hrabre i bore se sa svime, ali deci mnogo toga treba. Još sad kada mališani imaju i zdravstvenih problema, situacija nije nimalo laka. Nekako smo se vezali za njih i kada pogledamo sličice Sanjine dečice pomogli bismo i više da možemo, ali i kod nas u Australiji je sada stresna i neizvesna situacija. Od srca čestitamo svima koji se trude da pomognu onima kojima je to neophodno – poručuju Petkovići iz dalekog Melburna.

Kako pomoći?

Poštovani čitaoci, ko može i želi da pomogne mladoj Sanji da izađe na kraj sa problemima zbog njene dečice i njihovog lakšeg odrastanja, mogu stupiti sa njom u kontakt na adresu: Gradnikova 21, 26335 Gudurica, Vršac ili putem telefona na broj: +381 64 543 31 27. Donaciju iz Srbije je moguće uplatiti na Sanjin račun, otvoren u Erste baci: 340-32025517-36, a iz inostranstva na devizni račun IBAN: RS35340000003202551736, SWIFT: GIBARS22. Naravno, kao i uvek, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.