Zelaja se povukao iz pregovora

0

 

Manuel Zelaja

Levičarskog predsednika Zelaju svrgnula je vojska i proterala ga u egzil 28. juna, ali on se vratio u Honduras i sklonio se u brazilsku ambasadu u glavnom gradu.

 

"Za sada mislimo da je ova faza završena", izjavila je Zelajina predstavnica, Majra Mahia, posle sastanka u hotelu gde su održavani pregovori u poslednje tri nedelje.

Pregovarač iz Mikeletijevog tima, Vilma Morales, rekla je da je Zelajino povlačenje iz pregovora veliko iznenađenje i da su oni "i dalje otvoreni za razgovore".

Svi pokušaji da se postigne dogovor zapeli su na tački da li će se Zelaja vrati na vlast, naveo je Rojters, podsetivši da njegov mandat ističe krajem januara 2010. godine.

Mikeleti je odbio da ga ponovo vrati na vlast, navodeći kao razlog održavanje predsedničkih izbora 29. novembra koji bi trebalo da daju legitimitet vlasti.

"Sve države, bez izuzetka su osudile državni udar i odbile da priznaju ovaj izborni proces, koji će biti put nepravilnoti i izborne krađe", rekao je Zelaja za lokalni radio.

Pregovarački tim Mikeletija je ponudio da de fakto lider Mikeleti ode s vlasti ukoliko se Zelaja složi da uradi isto, kako bi se otvorio put za stvaranje koalicione vlade u Hondurasu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here