Ivan Strahinić
IZUZETAN VAZDUH: Planina Ozren

Ušuškana u kotlini između Timočkog i Moravskog basena, u centralnom delu istočne Srbije, Sokobanja se diči raskošnom i neponovljivom prirodom. S razlogom, jer zaista ima sve: reke, jezera, pećine, ali i planine i guste šume, koje garantuju izuzetan vazduh.

Najstarija banja u Srbiji savršena je destinacija za one koji žele da podmlade telo i okrepe duh te provere verodostojnost urbane legende da je Sokobanja mesto “gde staro postaje mlado” uz blagotvorno dejstvo njenih termomineralnih voda i vazduha.

Najjači adut Sokobanje je vazduh bogat kiseonikom i negativnim jonima zbog kojih opravdano nosi titulu Zelenog srca Srbije. Tajna je u njenom položaju – leži na obroncima Ozrena (1.174 m) koji se, poput velikih prirodnih pluća, izdiže iznad nje. Važi za najšumovitiju planinu Srbije i nepresušan izvor kiseonika, pa je veći deo Ozrena stavljen pod zaštitu države. Ima dva parka izuzetnih prirodnih odlika, Ozrenske livade i Lepterija Sokograd, najstariji spomenik prirode – najviši vodopad u Srbiji Ripaljka (40 m), znamenitost Kamen ljubavi, izvor Šopur i izletišta Kalinovica i Vlasina. I sve vredi obići!

Ripaljka, jedan od najlepših vodopada u Srbiji

Neverovatnoj prirodi doprinose i planine Devica, Bukovik, Slemen, Krstatac i Rtanj koje okružuju Sokobanju i nude razne sadržaje za goste svih uzrasta. Osim brojnih uređenih staza za duge i lagane šetnje u prirodi, postoji prostor i za brdski biciklizam, intenzivnije planinarenje i osvajanje vrhova. Sokobanja je idealno mesto i za one koji žele da otkriju tajne skrivenih predela u netaknutoj prirodi. Mistični Rtanj, jama Ledenica, skriveni prolazi Sesalačke i Ozrenske pećine, Bogova vrata, divlji tereni Device, park Banjica i plaže na Moravici samo su neke od sokobanjskih prirodnih atrakcija i ponosa celog kraja.

– Moju pažnju u Sokobanji su privukle dve, meni zanimljive celine: pitoma planina Ozren sa vodopadom Ripaljka i izletište Lepterija sa Sokogradom. Ozren zaista vredi posetiti. Gotovo savršen za lagane šetnje, pogled odatle je divan, a meštani su veoma ljubazni. U podnožju se nalazi i interesantan vodopad Ripaljka, koji bez obzira na doba godine i količinu vode treba posetiti. Lepterija je jedno od lepših izletišta sa čistom i sačuvanom prirodom. Smeštena je ispod Sokograda sa kojeg se pruža odličan pogled na okolinu. Obilaskom ova dva lokaliteta možete sebi da priuštite sadržajan dan – predlaže fotograf Ivan Strahinić.

Šetnja uz Moravicu

Lepterija je najposećenije izletište u Sokobanji. Osim stolova i stolica za obrok u prirodi, ima veliki prostor za igru i poneki sadržaj za decu. Poseban doživljaj pruža šetnja stazama kroz bajkovitu šumu i predeo pored reke do izletišta. Posebna zanimljivost kraja jeste Bogorodica u steni – obrisi Bogorodičinog lika sa Isusom u naručju u useku stene na desnoj obali Moravice, o kojoj su “Vesti” nekoliko puta pisale.

Bajkovit predeo uz obale rečice

Sokolovi iznad Sokograda

Veruje se da je Sokograd (2 km od Sokobanje) izgrađen krajem 13. i početkom 14. veka na temeljima rimske tvrđave, jer postoje konkretni podaci da je utvrđenje postojalo još u doba Stefana Nemanje, u vreme proterivanja bogumila. Više puta napadan, Sokograd je razoren 1413. godine u borbama za turski presto između Bajazitovog sina sultana Muse Čelebije i odmetnika Hamuz bega.

Ostaci tvrđave razorene 1413.

Ovaj srednjovekovni grad zovu i Sokolac po zanimanju njegovih gospodara – sokolara, odnosno dresera sokolova koji se i danas mogu videti kako lete iznad ostataka Sokograda.

Temelji na rimskoj građevini

Kamen ljubavi

Ozrensko izletište Očno, najpoželjnija destinacija tokom prvomajskih praznika, nadaleko je poznato po Kamenu ljubavi. U pitanju je stena okružena šumom na sredini izletišta. Legenda kaže da je Čučuk Stana jurila Hajduk Veljka tri kruga oko stene dok ga nije uhvatila. Prespavali su na steni, a njihova ljubav je bila večna. Sledeći narodno verovanje, par treba da napravi tri kruga oko stene, popne se na nju i ostaće u ljubavi do kraja života.