Zeleno svetlo za Novavaks

0
Unsplash
Ilustracija

Australijski nacionalni regulator za lekove odobrio je vakcinu Novavaks, kao i dva oralna leka za pacijente sa rizikom od težeg oboljevanja od kovida.

Iako je Uprava za terapijsku robu (TGA) dala zeleno svetlo, Novavaks još uvek mora da dobije konačno odobrenje od Australijske tehničke savetodavne grupe za imunizaciju (ATAGI), koja će odlučiti kome će vakcina biti dostupna.

Savezna vlada je, inače, naručila 51 milion doza ove vakcine.

Šef TGA, profesor Džon Skerit kaže da je Novavaks odobren kao vakcina s dve doze za primarni tok vakcinacije, koje se daju u razmaku od tri nedelje.

– Znam da postoji interesovanje da se Novavaks koristi kao buster ili čak kao pedijatrijska doza za adolescente. Kada dobijemo neophodne podatke, pregledaćemo ih kao apsolutni prioritet – istakao je Skerit.

Profesor je naglasio da je svestan da su neki ljudi čekali odobrenje Novavaksa kako bi se vakcinisali, te da se nada da će ovo doprineti povećanju stope vakcinisanih u Australiji.
Fajzerov lek “pakslovid” i Merkov “lagevrio” su prvi oralni lekovi koje je TGA odobrila za upotrebu u lečenju kovida u Australiji. Očekuje se da će oko 800.000 pakovanja antivirusnih pilula stići u zemlju u narednim nedeljama.

Reč je leku koji se uzima pet dana zaredom, dva puta dnevno, za osobe sa blagim do umerenim simptomima kovida, naročito za one koji su u riziku od težeg oboljevanja.

TGA je naglasio da ovi lekovi nisu zamena za vakcinu, koja ostaje i dalje najefikasniji način za sprečavanje teških posledica i smrti od kovida.

Bitno je da se bilo koji od ova dva leka primeni što je pre moguće nakon dijagnostikovanog kovida u roku od pet dana od početka simptoma.

Lekovi su dizajnirani da pokušaju da spreče teže oboljevanje od kovida, a deluje tako što ometaju sposobnost virusa da se umnožava u telu pacijenta.

Federalni ministar zdravlja Greg Hant je rekao da će pacijenti moći da dobiju pilule ili na recept od lekara opšte prakse ili u bolnici.

Vlada je kupila 500.000 kutija “paklovida” i 300.000 “lagevrija”.

Inače, Australija već ima dva druga tretmana odobrena za upotrebu od strane TGA, a to su “sotrovimab” i “remdesivir”, koji se za razliku od nova dva daju isključivo intravenozno.
Lekovi nisu za sve

Profesor Skerit je rekao da lekovi protiv kovida nisu pogodni za sve ugrožene grupe. Na primer, ne preporučuju se onima koji žele da zatrudne, trudnicama ili dojiljama, ili onima sa teškim problemima bubrezima ili jetrom.

Lek će pomoći najugroženijim pacijentima od kovida, posebno starijim Ozijima, koji su uvek bili u većem riziku od kovida, naglasio je ministar zdravlja Greg Hant i dodao da ovi lekovi treda da preduprede da simptomi kod obolelih od kovida pređu iz umerenog u težak stadijum.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here