Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je 90 zemalja već potvrdilo učešće na globalnom mirovnom samitu u Švajcarskoj koji je zakazan za 15. juni.

– Ukupno 90 zemalja potvrdilo je svoje prisustvo do sada, a mi nastavljamo da radimo sa svetskim liderima kako bismo obezbedili još veće učešće – naveo je Zelenski, prenela je Evropska pravda.

On je izrazio zahvalnost španskom premijeru Pedru Sančezu što je potvrdio prisustvo na samitu.

– Tamo ćemo, na samitu, videti ko zaista veruje u međunarodno pravo i ko je spreman da ga efikasno štiti. Svaki lider koji ne želi da se ovaj rat nastavi i da Ruska Federacija nastavi svoju agresiju može da pokaže svoje stvarno zalaganje za mir na samitu – naveo je Zelenski.

Vlada SAD najavila je da će učestvovati na mirovnom samitu, ali nije navela ko će je predstavljati na tom skupu.

Zelenski je u petak pozvao predsednike SAD i Kine, Džozefa Bajdena i Si Đinpinga, da lično prisustvuju samitu.

Na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u maju, Zelenski je istakao da je ključno da Bajden prisustvuje mirovnom samitu u Švajcarskoj.

2 COMMENTS

  1. Volodimire okreni se pregovorima sa Rusijom – pusti 90 zemalja koje ne mogu da zaustave rat, pogibiju ili iseljavanje Ukrajinaca – biološki će ti nestati narod čoveče !!! A ti što ti obećavaju dolazak na mirovni samit bez Rusije, samo imaju profit od prodaje oružja, dobijanja obučene radne snage ili preprodaje ruskih i ukrajinskih resursa !!!

  2. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here