EPA/Sergey Dolzhenko
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da će narodni referendum omogućiti izmenu Ustava o neutralnom statusu Ukrajine za nekoliko meseci, što bi bilo brže od parlamentarne procedure za ustavne amandmane.

– Promene ovog ili onog statusa, a bezbednosne garancije podrazumevaju neutralan status, to je ustavna promena. To su dve sednice parlamenta, a dve sednice su godišnje. Možete li zamisliti koliko sve ovo može da traje? Referendum je korak brže. Jer samo narod može da odluči da će biti takvog statusa i takvih garancija. Referendum će biti za nekoliko meseci, a izmene ustava preko parlamenta će trajati najmanje godinu dana, u skladu sa važećim zakonima – rekao je Zelenski u intervjuu ruskim novinarima objavljenom na sajtu kabineta predsednika, prenosi Interfaks.

Zelenski je naglasio i da je Ukrajina spremna da izmeni Ustav u smislu neutralnog statusa.

– Bezbednosne garancije i neutralnost, nenuklearni status naše države, spremni smo da idemo na to. To je prva osnovna tačka za Rusku Federaciju. I koliko se sećam, oni su zbog toga započeli rat. Razgovara se o pitanju bezbednosnih garancija za Ukrajinu. To je već duboko razrađeno – rekao je ukrajinski predsednik.

On je još naglasio da ne bi voleo da to bude još jedan sporazum koji bi ostao samo na papiru.

– Mene interesuje da ovo ne bude još jedan papir kao što je Budimpeštanski memorandum. Stoga smo zainteresovani da se on pretvori u ozbiljan sporazum koji će potpisati svi garanti ove bezbednosti. Mora da ga ratifikuju parlamenti zemalja garanta i mora biti referendum u Ukrajini – dodao je Zelenski.

Takođe, kako je naglasio, sporazum o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu ne može biti potpisan dok su ruske trupe u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik je posebno istakao i da se na sastancima ukrajinske i ruske delegacije nije razgovaralo o pitanjima denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, navodi Interfaks.

2 COMMENTS

  1. Ти то не можеш условљавати.Па ни у твом будућем филму.

  2. Ovom se nista ne moze verovati jer sve zavisi od njegovih gazda. Oni bi hteli dogovore, ali samo one, koji njima odgovaraju i svakodenvno ih menjaju. To se vidi i iz cinjenice, da on – kao porazeni – postavlja uslove. Ne znam kako je u drugim zemljama ali u Nemackoj vladaju parlamentom i ovde se niko ne usudjuje da nesto protiv njih kaze. Po pravilu Selenskij nema ni narod ni zemlju. On u Ukrajini pripada manjini i vodi predstavnicki rat na terert zaludjenih Ukrajinaca. To dokazuje da Austrijanac nije u svemu gresio. Nije trebao voditi rat, samo oduzeti nenormalna bogatstva i uticaj. Poznata parola – ne kupujte kod Jevreja – je samo izmenjena i glasila je ranije: ne kupujte kod Nemaca. Kad ce se neko upitati, kako su samo Jevreji uspeli preko noci, posle sloma sistema, postati multimilijarderi? Kad je pao Berlinski zid, prvo su “nestale” katastarske knjige. Zasto? Ameriku su opustosili, sad bi hteli Evropska i Azijska prirodna bogatstva i da i dalje vladaju svetom. I Olbrajtova je to neskriveno rekla. Odavno su slali i salju Ukrajini oruzje. Nemacka to vidi i zna, ali se ne usudjuje da se suprostavi. Izgleda da cekaju da Rusi povrate nemacke pokrajine u istocnoj Evropi. Pijani Poljaci, nesvesno rade protiv sebe, zahvaljuci Vatikanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here