Tanjug/AP
Olaf Šolc i Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski oštro je kritikovao nemačkog kancelara Olafa Šolca zato što je odbio da Kijevu obezbedi krstareće rakete nemačke proizvodnje Taurus i sugerisao da je oklevanje zasnovano na njegovoj želji da zadrži oružje za odbranu Berlina od pretnje iz Rusije.

– Koliko ja razumem, kancelar veruje da je, pošto je on predstavnik nenuklearne države, ovo najmoćnije oružje koje Nemačka ima – rekao je Zelenski o raketama Taurus u intervjuu za Aksel Springer, matičnu kompaniju portala Politiko.

– Podelio je sa mnom da ne može da ostavi svoju zemlju bez tako moćnog oružja – dodao je Zelenski.

Nemačka vlada, međutim, predstavlja svojoj javnosti sasvim drugačiju logiku o neslanju oružja, navodi portal.

Šolc je uporno odbijao da pošalje rakete Taurus u Ukrajinu, rekavši u izjavama da bi takav potez mogao da dovede do eskalacije rata i čak da uvuče Nemačku u direktan sukob sa Rusijom.

Ukrajinci žele da nemačkim raketama Taurus, koje imaju domet od oko 500 kilometara i nose moćnu bojevu glavu, gađaju ciljeve duboko iza linija fronta, kao što je Kerčki most koji povezuje Rusiju i Krim.

Međutim, komentari Zelenskog, ako je Šolc u potpunosti shvaćen, sugerišu da postoji motivacija koju kancelar nije javno izneo ili barem objašnjenje koje je Šolcu možda bilo najprijatnije da pruži Zelenskom: da je Berlinu potrebno oružje da odvrati ruskog predsednika Vladimira Putin od napada Nemačke, navodi Politiko.

1 COMMENT

  1. Covek upropasti svoju drzavu i uzima sebi za pravo da Nemacku kritikuje ! Zemlju koja je ekonomska moc , A zelenski nema ni da nahrani svoju narod .Bahatosti nigde kraja !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here