Tokom konferencije za štampu zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman za pregovore sa Moskvom i realizaciju Minskih sporazuma.

– Spremni smo da razgovaramo sa Rusijom i da realizujemo Minske sporazume. Ipak, mi prvo moramo da budemo u stanju da se zaštitimo i povećamo našu borbenu sposobnost na političkom, vojnom i ekonomskom nivou – rekao je Zelenski.

On je kazao i da je “ruska agresija koja se nastavlja” ozbiljan izazov za evroatlantsku bezbednost.

Ukrajinski predsednik je dodao da je ključni zadatak osiguranje bezbednosti u Crnomorskom regionu, zbog čega su potrebni dodatni napori Severnoatlantske alijanse.

Generalni sekretar NATO-a je izjavio da podržava želju Zelenskog da se konflikt na istoku Ukrajine završi mirnim putem.

Ranije je saopšteno da Zelenski planira da održi referendum o pregovorima sa Rusijom. Kasnije je ukrajinski lider objasnio da se radi o anketi koja predstavlja način da se otkrije javno mnjenje i koja nema zakonodavnu inicijativu.

Kremlj je mogućnost održavanja referenduma u Ukrajini nazvao unutrašnjim poslom zemlje. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je kako Moskva i dalje čeka da Kijev realizuje Minske sporazume i zaštiti prava ruskog stanovništva u Ukrajini.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here