Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u subotu da je izdao ukaz kojim se smenjuje zamenik komandanta Nacionalne garde Ruslan Dzjuba i dodao da će njegovo nastojanje da “pročisti” vladu biti nastavljeno, preneo je Rojters.

Prethodnih nedelja smenjeno je nekoliko desetina državnih zvaničnika, a počele su i obimne istrage o počinjenim krivičnim delima pojedinaca.

Evropska unija je ranije saopštila da je rešavanje korupcije jedan od uslova da se Ukrajina priključi evropskom bloku.

Kada je reč o smenjivanju Dzjube, u ukazu se ne navode razlozi za smenu.

Zelenski, koji je naglasio da je važno da se pročisti ministarstvo odbrane, nije pominjao Dzjubu u dnevnom video obraćanju. Umesto toga, dodaje britanska novinska agencija, rekao je da se susreo sa zvaničnicima ministarstva odbrane i predstavnicima zakona kako bi razgovarao o načinima da se zaštite državne institucije od unutrašnjih ili spoljašnjih pokušaja da se smanji njihova efikasnost.

Što se tiče “čistke” koja je u toku, Zelenski je rekao da se ne radi samo o epizodnim dešavanjima ili kriminalnim procedurama.

– Država će nastaviti da modernizuje svoje institucije. Mora se garantovati časnost i poštenje državnih struktura – rekao je Zelenski.

2 COMMENTS

  1. Evropska unija mu daje pare da dijeli kako hoce pod, znakom navoda.Naravno da se svi omrse o drzavnim parama,Glupi narod ce sve platit .I kao EU ce postavljati pitanje korupcije.Ko ih nezna skupo ih placa

  2. Pa nas predsednik Vucic hvali Nemce. Cak i nemacko – francuski sporazum za Kosovo je jos uvek aktuelan. Osim toga milioni Srba zive i rade na Zapadu. Nesto nas nema u Minsku i Novosibirsku. Zasto ne? Pa to su bratske zemlje, zar ne? Ali eto, nema nas tamo, nego smo po Frankfurtu, Minhenu, Kelnu…Parizu, Londonu…, zar ne ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here