EPA/SERGEY DOLZHENKO
Vladimir Zelenski

Zamenica predsednika Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Natalija Poklonska smatra da aktuelni predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije u stanju da garantuje mir u Donbasu.

– Postizanje mira u Donbasu jedan je od ključnih zadataka. Situacija sa Donbasom u 21. veku, nakon lekcija iz Drugog svetskog rata, generalno je nekakva besmislica. Po mom mišljenju, potreban je neki kompromis, jer predsednik Zelenski nije u stanju da garantuje mir, red i bezbednost. Ljudi mu malo veruju, jer nema pravih dela, samo lepe reči – izjavila je Poklonska.

Zelenski je posle posete Donbasu, gde je obišao položaje ukrajinske vojske, izjavio nešto ranije da se lično uverio da je situacija u tom regionu napeta.

Pre toga je šef kabineta ruskog predsednika Dmitrij Kozak rekao da Rusija može stati u zaštitu stanovnika Donbasa, ako bude na to bila prinuđena. Kozak je dodao i da poseta Zelenskog Donbasu neće dovesti do eskalacije sukoba na istoku Ukrajine, ali je naglasio da se Kijev „igra vatrom“. On je izrazio sumnju da SAD podstiču Kijev na eskalaciju sukoba u Donbasu.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here