EPA-EFE/TOMS KALNINS
VLADIMIR ZELENSKI

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kaže da Ukrajinci nikada neće oprostiti onima koji su im uzeli Krim.

„I nikada nećemo oprostiti onima koji ukrajinskim mornarima nisu dozvolili da to spreče“, rekao je Zelenski u obraćanju povodom Dana ukrajinske mornarice.

Bivši načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Jurij Iljin rekao je ranije da su 2014. godine političari, pristalice „Evromajdana“, planirali da žestoko odgovore i uguše nezadovoljstvo na Krimu i da nisu razmatrali opciju da se stvari reše mirnim putem.

Na primer, Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, tvrdio je da će se sa Krimom „postupiti žešće nego sa Kijevom“.

General-pukovnik Mihail Kovalj, koji je bio vršilac dužnosti ministra odbrane, govorio je 2014. da je „Krim mogao da potone u krvi“ da su pripadnici oružanih snaga počeli tamo da pucaju.

Krim uvek bio ruski

Ruska Federacija nije „dobila“ Krim, Krim je uvek bio naš, rekao je nedavno predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Prvo, Krim je uvek bio naš, čak i s pravne tačke gledišta“, rekao je Putin u intervjuu za TV stanicu „Rusija 1“. On je naglasio da Rusija nije „dobila“ Krim već je narod koji tamo živi sam doneo odluku da se prisajedini Rusiji.

„A ako je to tako, onda se sa tim treba saglasiti i odnositi se s poštovanjem prema tome“, rekao je Putin. Kako je rekao, Rusija nije posvađala sa Ukrajinom, nego su se razišli stavovi sa aktuelnim ukrajinskim vlastima, dok narod Ukrajine zauvek ostaje bratski narod.

Ujedinjenje Krima i Rusije

Krim se ujedinio s Rusijom posle održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina kao i ranije smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statuom UN izjasnili za prisajedinjenje sa Rusijom.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno”.

5 KOMENTARA

  1. Izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kaže da ukrajinci nikada neće oprostiti onima koji su im uzeli Krim. Gospodine Vladimire Zelenski da ti ja kao Srbin iz Valjeva kažem: Krim Države Ukrajine nikada nije bio niti će biti. Ili se ti Zelinski praviš toša ili si previše popio Viskija od Boltona koji smrdi na viski. Ti nepoznaješ tvje države Reljefsku Kartu i od kada i kako i zbog čega je postao ukrajinski KRIM. Prvom pročitaj pa nauči i onda govori istinu. Da ti ja kažem jednu ispravnu: JA LIČNO SAM PROTIVNIK SVAKE ORUŽANE SILE KOJA ODUZIMA TUĐE TERITORIJE, ISTO TAKO I ONOGA KOJI ŽELI SILOM ODUZETI ONO ŠTO MU NE PRIPADA. VLADIMIRE ZELENSKI NEZNAM DA LI ME RAZUMEŠ ŠTA TE JA SAVETUJEM? SMIRI SE I NEIZAZIVAJ BOLJE JE ZA TVOJ UKRAJINSKI NAROD KOJI NIŠTA NIJE KRIV.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime