Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas se založio pred predsednikom Predstavničkog doma SAD Majkom Džonsonom za “brzo usvajanje” ogromne “vitalne” vojne pomoći za svoju zemlju u kontekstu pojačanih ruskih napada.

Američka pomoć od 60 milijardi dolara je blokirana u Kongresu od prošle godine.

– Obavestio sam Džonsona o situaciji na bojnom polju, posebno o dramatičnom porastu ruskog vazdušnog terora – rekao je Zelenski posle telefonskog razgovora sa američkim visokim zvaničnikom.

Zelenski je rekao da je američka pomoć Ukrajini odobrena u Kongresu od vitalnog značaja.

Džonson, koji određuje koji će zakoni biti stavljeni na glasanje u Predstavničkom domu Kongresa, rekao je nedavno da ispituje načine pomoći Ukrajini, dok je Senat već ranije odobrio pomoć od 60 milijardi dolara.

Ruska vojska je 22. marta sprovela najveći vazdušni napad na ukrajinsku energetsku infrastrukturu od početka invazije na Ukrajinu započetu pre dve godine.

Zelenski je rekao da je Rusija prošle nedelje na teritoriju Ukrajine ispalila ukupno 190 projektila, poslala 140 dronova i bacila 700 vođenih vazdušnih bombi.

Pomoć u Kongresu blokiraju republikanci koji podržavaju bivšeg predsednika Donalda Trampa koji je u kampanji pred predsedničke izbore zakazane u novembru u SAD.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here