EPA/SERGEY DOLZHENKO
Vladimir Zelenski

Ukrajina nikada neće ustupiti svoju teritoriju i neće dozvoliti da se utiče na pravac njenog kretanja i razvoja, saopštila je ambasada te zemlje u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je nakon sastanka u “normandijskom formatu”, koji je održan u Parizu, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski istakao nekoliko principa kojih će se Ukrajina držati na putu uspostavljanja mira na istoku države.

Kako se navodi, prvi je nemogućnost federalizacije, s obzirom da je Ukrajina unitarna država, dok je drugi nemogućnost uticanja na pravac kretanja i razvoja zemlje.

Ukrajinska država tu ima jasan stav, navodi se u saopštenju, a u tom je smislu predsednik Zelenski naglasio da je “Ukrajina nezavisna, samostalna, demokratska država, čiji će pravac razvoja uvek birati isključivo narod Ukrajine”.

– Treći je princip nemogućnost kompromisa prilikom rešavanja situacije na istoku Ukrajine putem ustupanja teritorija unutar međunarodno priznatih granica. Za svakog Ukrajinca Donbas i Krim predstavljaju deo Ukrajine – poručio je Zelenski, a navedeno je u saopštenju Ambasade Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here