EPA/SERGEY DOLZHENKO
Vladimir Zelenski

Sukob u Donbasu i vraćanje Krima u sastav Rusije predstavljaju „rat u Evropi“, rekao je ukrajinski lider Vladimir Zelenski na samitu sa liderima Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije.

„Međunarodni partneri podržavaju Ukrajinu, naš teritorijalni integritet, naš suverenitet. Svima vama sam zahvalan… Kada je aneksiran deo Ukrajine – naše poluostrvo Krim, kada imamo rat na istoku – to i jeste rat u Evropi. Danas je veoma važno da budemo zajedno“, rekao je ukrajinski predsednik.

Tokom diskusije, Zelenski je istakao da je „Ukrajina moćna država koja će samo ojačati Evropsku uniju“.

Takođe je spomenuo poginule tokom protesta u Kijevu 2014. godine, rekavši da su oni „borci za nezavisnost“ i povezao je taj događaj sa situacijom u Donbasu.

– Danas se isto to dešava na istoku naše zemlje, gde ponovo branimo našu nezavisnost – podvukao je Zelenski.

Ukrajinski lider je učestvovao u diskusiji „Sreća nacije zasniva se na pravičnim zakonima, čija efikasnost zavisi od njihove primene“, održanoj u Varšavi. Njegovo obraćanje je emitovano na stranici kancelarije predsednika Ukrajine na Fejsbuku.

Na Zapadu se često mogu čuti izjave o „ruskoj pretnji“. Iz Moskve je više puta saopštavano da Rusija ne namerava da napada bilo koga, a navodnu „agresiju“ NATO koristi kao izgovor za razmeštanje vojne tehnike u blizini ruskih granica.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here