EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je danas u obraćanju slovenačkim parlamentarcima i državnom vrhu zahvalio na podršci.

On je upozorio na opasnosti koje prete evropskoj stabilnosti kroz delovanje Rusije u raznim oblastima.

– Rusija koristi razne instrumente da nas uništi. Njen cilj nije samo Ukrajina, već Evropa kao najvažniji cilj, oni žele da razbiju Ukrajinu, ali i evropsku stabilnost – rekao je Zelenski, govoreći putem video linka iz, kako je rekao, lokacija blizu fronta.

On se poslanicima slovenačkog parlamenta obratio na vanrednoj sednici Narodne skupštine, kojoj su prisustvovali i predsednik Borut Pahor, premijer Robert Golob i svi ministri njegove vlade.

“Rusija namerno izaziva krize da bi razbila jedinstvo Zapada“

Zelenski je zahvalio Sloveniji na podršci koju je dala Ukrajini da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, rekavši da su za Ukrajince evropske vrednosti osnova njihovog života u budućnosti i da žele članstvo u Evropskoj uniji. Unije, čak i ako – kako je dodao – u ovom trenutku ne zna koliko će trajati put integracije Ukrajine u EU.

Prema rečima predsednika Ukrajine, Rusija vrši sve političke, ekonomske i lobističke pritiske kako bi osujetila Ukrajinu u njenom delovanju na međunarodnom planu, ali to ne uspeva, iako se u javnom delovanju služi lažima, a pritom namerno izaziva krize kako bi delovao na razbijanju jedinstva Zapada u podršci napadnutoj Ukrajini.

Jedan od takvih instrumenata ruskog pritiska je gasna kriza, koja za posledicu ima “nenormalne“ cene tog energenta, a Evropa može očekivati i pritisak Rusije da stvori novu migracionu krizu, kao rezultat blokade izvoza žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru do Afrike i Bliskog istoka, upozorio je Zelenski.

“Ukrajina će ostati nezavisna“

On je dodao da je agresor do sada u Ukrajini ukrao ili uništio desetine miliona tona semena kukuruza i suncokreta, namerno izazvavši krizu sa hranom. Uprkos tome, Ukrajina “uspostavlja nove koridore za izvoz žita i sirovina“, svoj električni sistem je spojila sa evropskim, ima ogromna skladišta gasa o čijem bi punjenju pred zimu trebalo što pre razmišljati, rekao je Zelenski.

On je u govoru putem video linka istakao da je uveren da će Ukrajina ostati nezavisna i celovita sa svojom međunarodno priznatom teritorijom, nakon rata, koji, kako je rekao, želi da se okonča što pre.

“Vojno smo jaki i spremni da se borimo i po cenu života“, rekao je ukrajinski predsednik i dodao da ukrajinski vojnici-heroji brane svoju otadžbinu, ali i bezbednost Evrope.

“Pobedićemo svi zajedno – slava Ukrajini“, završio je govor ukrajinski predsednik, nakon čega je dobio ovacije i dug aplauz slovenačkog rukovodstva.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here