EPA
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, u okviru posete Moldaviji, sastao se sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom i informisao ga o situaciji na frontu.

Zelenski je napomenuo da je to treći sastanak lidera u poslednjih mesec dana.

On je zahvalio Velikoj Britaniji na snažnoj podršci Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu predsednika.

– Zahvalan sam Velikoj Britaniji i lično premijeru na pomoći Ukrajini. Za vođstvo u stvaranju tenkovskih i avijacijskih koalicija, posebno u spremnosti da se počne sa obukom ukrajinskih pilota – rekao je Zelenski.

On je pohvalio nedavni transfer raketa dugog dometa “Storm Shadow” Ukrajini.

– To je upravo ono oružje koje nam je danas potrebno. Ono nam pomaže da pobedimo – naglasio je on.

Zelenski je takođe obavestio premijera Velike Britanije o situaciji na frontu, napominjući da je ruski agresor poslednjih dana značajno pojačao raketni teror i napade dronovima, što pokazuje neophodnost jačanja PVO Ukrajine.

– Da bismo zaštitili naše stanovništvo i civilnu infrastrukturu, neophodno je stvoriti vazdušni štit iznad ukrajinskih gradova – upozorio je Zelenski.

Govoreći o očekivanjima Ukrajine od Samita NATO u Viljnusu, Zelenski je poručio da je važno da Ukrajina dobije jasan signal o perspektivama članstva u Alijansi, što bi, kako je naveo, bio još jedan motivacioni faktor za Oružane snage Ukrajine i ceo ukrajinski narod.

Dvojica lidera su posebnu pažnju posvetila sprovođenju ukrajinske formule mira i organizaciji Globalnog samita mira, potrebi daljeg povećanja pritiska na državu agresora i pripremama za Londonsku međunarodnu konferenciju o obnovi Ukrajine.

Ukrajinski predsednik boravi danas u poseti Moldaviji, gde je učestvovao na otvaranju samita Evropske političke zajednice.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here