EPA-EFE/Sergey Dolzhenko
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da NATO može da garantuje zaštitu Evrope samo kada Ukrajina zvanično pristupi vojnom savezu.

– Samo zajedno sa Ukrajinom alijansa će garantovati stvarnu zaštitu Evropi od bilo kakvog zadiranja u život naroda, u postojeće granice i na međunarodni poredak zasnovan na pravilima – rekao je Zelenski u obraćanju.

– Ali teško je zamisliti snagu bez Ukrajine – dodao je Zelenski.

On je zahvalio Litvaniji, čiji je parlament 6. aprila jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se predlaže da se Ukrajina zvanično pozove u NATO na predstojećem samitu u Viljnusu u julu, na “razumevanju aktuelne bezbednosne situacije u Evropi”.

Ukrajina je podnela zahtev za brzi pristup NATO-u u septembru, uprkos negodovanju Rusije.

Širenje NATO-a na istok na račun postsovjetskih republika, uključujući Ukrajinu, je beskonačno i veoma opasno, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u februaru prošle godine.

On je još pre početka sukoba u Ukrajini tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom rekao da Ministarstvo spoljnih poslova treba da iznese svoje stavove o odgovorima koje je Rusija dobila na predloge upućene američkim kolegama u Vašingtonu i kolegama iz Severnoatlantske alijanse u Briselu.

Radi se o bezbednosnim pitanjima u Evropi i odgovorima na zabrinutost Rusije vezane za “beskonačno, po našem mišljenju, i veoma opasno širenje NATO-a na istok, sada već na račun bivših republika Sovjetskog Saveza, uključujući i Ukrajinu”, objasnio je Putin.

3 COMMENTS

  1. Zelenski: Teško je zamisliti snagu NATO-a bez Kijeva
    Мислим да је ситуација обрнута.
    Највећа жеља Зеленског је да због њега започне Трћи свјетски рат.

  2. Izletio je iz svih kolosjeka.vidi se na njemu da mu pr.dr.nestorovic nemoze vise pomoci.Od kijeva nece vise biti ni imena

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here