EPA-EFE/TOMS KALNINS
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da njegova zemlja želi bezbednosne garancije od Rusije kao korak ka okončanju konflikta izmedu te dve zemlje.

– Verujem da Rusija treba da bude među onim zemljama koje daju jasne bezbednosne garancije. Mnogo puta sam predlagao da predsednik Rusije sedne za pregovarački sto – poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim i litvanskim kolegama, prenosi agencija Rojters.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da Poljska osuđuje odluku Rusije da prizna dve samoproglašene republike Donjecke i Luganske Narodne Republike i vidi tu odluku kao pretnju za ceo region i Evropsku uniju.

– Akcije Rusije su za nas veoma zabrinjavajuće. Mi ih shvatamo veoma ozbiljno – rekao je Duda.

– Smatramo da one predstavljaju pretnju ne samo za Ukrajinu, već i za ceo naš region, za istočni blok NATO i EU u celini – poručio je poljski predsednik.

Ukrajina zaslužuje status kandidata za Evropsku uniju, a Poljska i Litvanija će je podržati u tom cilju, naveli su predsednici te dve zemlje u zajedničkoj deklaraciji sa ukrajinskim predsednikom.

“Naglašavamo da, s obzirom na značajan napredak u sprovođenju Sporazuma o pridruživanju i unutrašnjih reformi, kao i na aktuelne bezbednosne izazove, Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u EU, a Litvanija i Poljska će podržati Ukrajinu u postizanju ovog cilja“, navodi se u deklaraciji koju su potpisali u Kijevu predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predsednik Poljske Andžej Duda i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Kako se navodi, zajednička deklaracija poziva međunarodnu zajednicu na “brzo uvođenje oštrih sankcija” Rusiji, uključujući mere usmerene na gasovod Severni tok 2 između Rusije i Nemačke.

1 COMMENT

  1. Bilo bi iskrenije kazati, da su to zahtevi tvojih gazda i da su takticki nepotpuni. Oni hoce oficijelnu predaju bez borbe i dozvolu da koriste prirodna bogatstva kao svoja. To je mozda bilo moguce sa Jelcinom. Putin zasluzuje respekt, jer treba znati da Rusi imaju i druge Vladimire. Oni bi bili beskompromisniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here