Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da bi njegova zemlja mogla da zauzme mesto Velike Britanije u Evropskoj uniji, koja bi 31. januara trebalo da napusti savez.

Govoreći o perspektivi članstva Ukrajine u Evropskoj uniji Zelenski je na forumu u Davosu izjavio da je, kada jedna zemlja izlazi iz saveza, možda vreme da druga uđe u njega.

„Pitanje nije u tome kada ćemo mi biti u Evropskoj uniji. Pitanje je kakav će biti status Ukrajine u Evropskoj uniji, kakav će biti odnos prema našoj zemlji – odnos kao prema moćnom, ravnopranvom igraču, kao zemlji koju poštuju, zemlji na koju ne gledaju s visine. Sada je veoma pogodan trenutak, kada znamo: jedna velika zemlja je izašla, možda je došlo vreme da Ukrajina uđe“, rekao je Zelenski.

Velika Britanija trebalo bi da napusti Evropsku uniju 31. januara. Datum je u više navrata odlagan zbog nemogućnosti ratifikovanja sporazuma o uslovima „bregzita“ unutar britanskog parlamenta.

Parlament Ukrajine je u februaru 2019. godine, na predlog tadašnjeg predsednika Petra Porošenka, usvojio izmene ustava, kojima se učvršćuje politika zemlje usmerena ka Evropskoj uniji i NATO-u. Evropski komesar za politiku susedstva i proširenje EU Johanes Han je ranije izjavio da je nerealno govoriti o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji u narednim godinama i da Kijev treba da se usredsredi na implementaciju sporazuma o asocijaciji s EU. Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je, takođe, izjavio da je za stupanje u Alijansu potrebno da Ukrajina ispuni niz kriterijuma, za čiju je realizaciju potrebno dosta vremena.

1 KOMENTAR

  1. Ovaj lupa vise nego Maksim po diviziji. Svakim danom je sve ociglednije da radi za istog gazdu kao Porosenko – samo je metoda drugacija i ona treba da to prikrije. Radi protiv naroda i to ce jednog dana biti svakom jasno. Ukrajina moze da udje u EU, ali tek kad ova bude sva slobodna i usmerena na istok.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime