Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da nova strategija uništavanja ukrajinske infrastrukture koju Rusija sprovodi neće oslabiti njihovu odlučnost u oslobađanju teritorija.

U intervjuu za Fajnenšel Tajms, Zelenski se suprotstavio strahovanju zapadnih zemalja od eskalacije sukoba i insistirao na tome da neće biti trajnog rešenja rata ukoliko se Rusija ne povuče sa svih teritorija koje je okupirala, preneo je Gardijan.

– Moramo vratiti sve teritorije, jer verujem da je bojno polje put kada nema diplomatije. Ako ne možete da vratite svoju zemlju u potpunosti rat je jednostavno zamrznut – kazao je ukrajinski lider.

Rusija je juče lansirala 70 projektila na infrastrukturne ciljeve širom Ukrajine, ostavljajući oko 80 odsto zemlje bez struje i vode.

Komentarišući napade, Zelenski je rekao da je to bio incident koji se nije desio unazad “možda 80, 90 godina, da postoji zemlja na evropskom kontinentu u kojoj nije bilo struje”.

Zelenski je ponovo apelovao na zapadne partnere Ukrajine da obezbede više opreme za protivvazdušnu odbranu kako bi se zaštitila kritična infrastruktura, kao i zalihe dizela za generatore za hitne slučajeve i dodatni gas kako bi se nadoknadile nestašice struje.

Takođe je ocenio da napadi usmereni na civilnu infrastrukturu pokazuju da Moskva nema nameru da pregovara o prekidu rata.

2 COMMENTS

  1. Ovakvim izavama Zelenski samo indukuje Rusiju da okupira celu zemlju i da učini da Ukrajna više ne postoji ! Trebalo je odmah u martu završiti pregovore i dati Donbasu autonomiju…rat nikome nije doneo dobro, a u ovoj situaciji pogotovu Ukrajincima koji žive van Donbasa…Samo su ispali marionete Zapadnih interesa , a toliki ljudi izginuli…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here