Tanjug/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je zapadne partnere da pokažu političku volju kako bi se Ukrajini obezbedile potrebne vojne zalihe, da ne bi bila ispisana ”jedna od najsramnijih stranica istorije”.

Kako navodi Rojters, Zelenski, vidno ljut, u večerašnjem obraćanju je rekao da svet treba da “deluje odlučno” kako bi obezbedio da rat postane “beznadežan” poduhvat za ruskog predsednika Vladimira Putina koji, kako je rekao, “želi samo rat i smrt”.

– Oni moraju osetiti do maksimuma da postoji sila koja uništava one koji uništavaju život. Mi to možemo da ostvarimo. Svaki od naših partnera zna šta je potrebno. Glavna stvar je politička volja da se ovo realizuje, da se obezbedi nivo snabdevanja koji će pomoći – rekao je Zelenski.

On je dodao da, ukoliko se to ne desi, sve će se pretvoriti u jednu od najsramnijih stranica istorije, “ukoliko Amerika ili Evropa izgubi od iranskih ‘šahida’ ili ruskih borbenih aviona”.

– Ukrajina je čekala nabavke koje su od vitalnog značaja i čekamo i dalje, konkretno, američku odluku. Podrška je zaista neophodna – poručio je Zelenski.

Rojters dodaje da je Zelenski postao sve oštriji u pozivima američkom Kongresu da odobri paket pomoći od 60 milijardi dolara za Ukrajinu.

Senat je usvojio nacrt zakona o pomoći, međutim, Predstavnički dom Kongresa to još nije učinio.

4 COMMENTS

  1. ne mogu da verujem da ovaj čovek muze ceo svet za nešto što je sam izazvao i na kraju će zbog njega izbiti treći svetski rat gde će u samo jednom trenutku izginuti toliko ljudi koji ne bi mogli da stanu u deset Ukraina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here