pixabay.com

Talas kriminala zahvatio je najveću železničku stanicu u Briselu, Midi, na kojoj se, prema podacima policije, svakodnevno dogodi 10 krivičnih dela, među kojima su krađa, iznuda i dela u vezi sa drogom.

Brojke, koje obuhvataju sve zvanične izveštaje koje je policija sačinila na železničkoj stanici između 2018. i 2022. godine, objavila je ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden, na zahtev poslanika N-VA Tomasa Rogemana, preneo je danas belgijski list De Standaard.

Rogeman je u izjavi za taj list istakao da je takva situacija neprihvatljiva.

“Jug Brisela je međunarodna kapija u našu zemlju, gde se stiže Eurostarom i Talisom. Ovo je prva stvar koju mnogi stranci vide u našoj zemlji i to nije lepa slika”, rekao je on.

Brisel Midi je glavno železničko čvorište glavnog grada Belgije, a vozovi koji kreću u svim pravcima unutar zemlje, kao i do međunarodnih lokacija kao što su Pariz, London, Amsterdam i Keln.

Prema podacima, svake godine se u stanici dogodi oko 3.500 krivičnih dela, a najčešće su krađe, iznuda i krivična dela u vezi sa drogom, prenosi Politiko.

Na stanici Midi se 2020. godine dogodilo 3.447 zločina, a 2021. – 3.320, što je približno isti broj koliko su ukupno zabeležile sve stanice u 13 flamanskih gradova, uključujući Antverpen i Gent.

U 2019. broj krivičnih dela je dostigao 4.205, dok je 2018. bilo manje zločina, 2.815.

Podaci za 2022. su nepotpuni i govore o 2.204 zločina od januara do septembra.

Izvršna direktorka belgijske železničke kompanije SNCB Sofi Dutordoar zatražila je prošle nedelje u pismu od političara pomoć u rešavanju “dramatične situacije” na stanici Brisel Midi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here