Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da želi da iznervira Francuze koji se nisu vakcinisali protiv Covida-19 i da im, koliko god je to moguće, ograniči pristup društvenom životu.

– Želim da iznerviram nevakcinisane. To ćemo i dalje da radimo, do kraja. Takva je strategija – rekao je Makron u intervjuu za „Parizijen“, dok se istovremeno u parlamentu nastavljala burna rasprava o predlogu zakona o potvrdama o vakcinisanju.

Francuska je prošle godine uvela potvrde kojima se osobama sa negativnim PCR testom i vakcinisanima omogućuje ulazak u restorane, kafiće i na druga mesta, što vlada sada želi da promeni i uvede samo potvrde o vakcinaciji.

Makron je rekao da nije za to da Francuze nervira, ali kada je reč o nevakcinisanima, njih želi da iznervira.

– Ne želim da ih šaljem u zatvor, ne želim da ih prisiljavam na vakcinaciju. Treba im reći: od 15. januara više nećete moći u restorane, na piće, na kafu, u pozorište, u bioskop… – objasnio je predsednik Francuske.

Ove Makronove izjave kandidat krajnje levice na predsedničkim izborima Žan-Lik Melanšon (Nepokorena Francuska) ocenio je zaprepašćujućim.

Sme li predsednik tako da govori?

Po mišljenju kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, predsednik tako ne bi smeo da govori.

– Garant jedinstva nacije uporno želi da deli i želi nevakcinisane da pretvori u građane drugoga reda. Emanuel Makron nije dostojan svoje funkcije – smatra Le Penova.

Republikanac Bruno Retilo rekao je da „nema te zdravstvene situacije koja bi opravdala takve reči“.

Makron je u intervjuu odbacio mogućnost uvođenja novih mera za suzbijanje kovida 19, rekavši da odluke od prošle nedelje ostaju na snazi.

U intervjuu je rekao i da bi želeo da se kandiduje na predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe za manje od četiri meseca, ali nije jasno potvrdio da će to i učiniti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here