Printscreen/Youtube
Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode izjavio je da Priština mora da ispuni svoje zakonske obaveze, od kojih je jedna formiranje Zajednice opština.

On je za portal Teve1 rekao da Nemačka želi da Priština postane punopravni član NATO i Saveta Evrope, ali da mora da ispuni svoje obaveze, od kojih je jedna formiranje ZSO.

– Kosovo ima odgovornost u procesu dijaloga, a to je implementacija ZSO, što je dugoročna obaveza Kosova. Ja sam 100 odsto siguran da nismo predložili ništa što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Dakle, ono što očekujem od Vlade je da nastavi sa implementacijom. Doneti odluku. Mislimo da su ovi sporazumi, Briselski i Ohridski, obavezujući jer ih garantuje Evropska unija. I Kosovo mora da ide napred, što brže, to bolje. Očekujemo da Kosovo krene napred sa ZSO. Prošle nedelje objavljen je izveštaj eminentnih eksperata Saveta Evrope, ako odete na stranu 13, u njemu možete pronaći rečenicu ‘očekujemo da će za unapredjenje članstva Kosova u Savetu Evrope biti formirana ZSO’. Dakle, zadatak je jasan. Uradite to – rekao je Rode.

Na pitanje da li je sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem razgovarao o sprovođenju zakona koji je potvrdio Ustavni sud, a kojim bi se manastiru Visoki Dečani vratilo zemljište, Rode je rekao da je sa njim razgovarao i zvanično i privatno.

– Reći ću samo jednu reč, samo uradite to – rekao je Rode i dodao da bi to bio pozitivan znak za manjinsku zajednicu, gde su ugrožena prava manjina, bilo da se radi o verskoj, etničkoj ili jezičkoj manjini. Sve je u stvaranju političkog poverenja. A time što to ne radite stvarate sumnje i dajete drugoj strani municiju. Vidite, to je loš znak – rekao je Rode.

6 COMMENTS

  1. Gospodine Rode, i Kurti je video da je vaš predsednik bio na čekanju na aerodromu dok mu je zemlja u recesiji … toliko o snazi Nemačke. Prošo voz nemačke moći iz 90-tih koji je imao zadatak samo da maltretira Srbiju jer joj ne možete oprostiti poraz u dva svetska rata… te pruge više nema !!! Bolje je da promenite politiku i počnete da savetujete Kurtija da se reintegriše u Srbiju, jedino tako ćete da sačuvate bar malo dostojanstva vašoj zemlji u budućnosti

    • Neno..Devedesetih nas je bombardovao Nato,a vodja Natoa je bila SAD i Britanija,Francucka jedino su Grci bili po strani i nisu htjeli da ucestvuju u bombardovanju.

      • Izašli su dokumenti u kojima je Nemačka bila pokretačka snaga NATO bombardovanja Srbije 1999 – to se sada zna. Rusi su podmetnuli Miru Markovic, da bi se SAD upecale, i procenjijući važnost ujedinjene Nemačke, okrenule se ka Nemačkoj – protiv “komunističke” Srbije i uništile višedecenijsko prijateljstvo SAD-Srbija – a to su Rusi i želeli – da se Srbi zainate i otpišu Amerikance kao prijatelje i na taj način sačuvaju svoj uticaj na Balkanu, a sa druge strane ubeđujući Crnu Goru da se otcepi od Srbije prepusti Kosovo i Metohiju NATO-paktu, kako bi uzeli Krim. Mogu li to SAD ispraviti? Mogu – nek vrate Srbiji Kosovo i Metohiju i nek plate Srbiji ratnu odštetu zbog 1999, a Srbi će im oprostiti iživljavanje u poslednjih 25 godina !!! Mislim da bi takav dogovor bio fer!

  2. I onaj iz 2013 garantovala unija pa nista od toga. Takodje i rezoluciju 1244 gatantovale UN pa smo videli kako se postuje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here