Želimo jedinstvo crkava u Cirihu

0

Vladika pričestio vernike

Nedavno ste ustoličeni za novog episkopa austrijsko-švajcarskog SPC, ovo je Vaša prva poseta Švajcarskoj.
– Najpre želim da se zahvalim "Vestima" na spremnosti da moju prvu posetu Švajcarskoj medijski prati za dobro i korist naše Srpske pravoslavne crkve i našeg čestitog naroda koji živi i radi u Švajcarskoj. Svima je poznato da sam rođen u Nemačkoj i da mi je veoma dobro poznat život našeg srpskog naroda u rasejanju. Trudiću se da ispunim sva očekivanja.

Kakvi su Vaši prvi utisci u susretu sa vernicima u našoj prvoj izgrađenoj crkvi u ovoj zemlji u Belpu kraj Berna?
– Priznajem da sam iznenađen lepotom i bogatstvom novoizgrađenog hrama Svetih otaca Kirila i Metodija u Bernu. Nisam očekivao ovako veliko zadužbinarsko delo našeg srpskog naroda u Bernu. Tokom službe sam imao osećaj kao da se nalazim usred manastira Studenica ili manastira Žiča u našoj slavnoj Šumadiji. Tome su svakako naročito doprineli veoma kvalitetni freskopis hrama, divni ikonostas od neprocenjive vrednosti i naročito profesionalno srpsko pravoslavno pojanje mladog hramovnog hora pod dirigentskom palicom znamenite profesorke muzike gospođe Olivere Sekulić-Barać.

 

U hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu ćete održati predavanje vernicima.
– Posle svečanog večernjeg u oči praznika Velike gospojine, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Cirihu, iskoristiću priliku da izložim našem verujućem narodu tajnu preseljenja Majke Božje u večni život jer ta tajna obiluje mnogim upečatljivim simbolima iz istorije spasenja, ne samo Novog zaveta već i Starog zaveta. Sveti apostoli su u momentu upokojenja Majke Božje shvatili da su se sve pojedinačnosti oko čuvenog kovčega zaveta odnosile na samu Bogorodicu koja je rodila spasitelja sveta.


Uz Vaše posredovanje, predviđen je sastanak predstavnika crkava Sveta trojica i Uspenija Presvete Bogorodice, šta očekujete od tog sastanka?
– Očekujem da ćemo u atmosferi hrišćanske ljubavi i međusobnog razumevanja razgovarati o našoj sveopštoj viziji budućeg delovanja crkvenih jedinica u Cirihu, kao jedna jedinstvena crkvena opština, na dobro i blagoslov poverenog nam naroda.

 

Bratski razgovori

Kad je i gde predviđen sastanak predstavnika obe crkve u Cirihu?
– Tokom ove moje prve kanonske posete Švajcarskoj predviđeni su bratski razgovori u oba hrama u Cirihu, u vremenu od 28. avgusta do 2. septembra 2014. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here