Želite dugu i zdravu kosu? Evo šta da radite

Redovno šišanje je neophodno kada govorimo o puštanju kose
 

Smatra se da je 60-70 cm maksimalna dužina koju kosa može da dostigne kod prosečne osobe (ovo je dužina kose do struka).

Svaka pojedinačna folikula zadužena je za proizvodnju kose, a posle 60 meseci rada prelazi u fazu mirovanja i pri tom odbacuje vlas. Kako je prosešan rast kose oko 1 cm mesečno, prost račun nas dovodi do već pomenute dužine kose kao maksimalne.

Naravno da postoje i izuzeci od ovog pravila koji mogu da puste kosu i do poda, ali to se jako retko sreće.

Sledeći bitan parametar u puštanju kose je debljina vlasi i njen kvalitet.

Deblja i ravnija vlas ima najveće šanse da dostigne svoju maksimalnu dužinu; ako je kosa suva, krta i sklonija pucanju šanse su manje, a ako je tanka šanse za neku ozbiljnu dužinu kose su vrlo male.

Tretiranje kose agresivnim hemijskim preparatima joj uveliko smanjuje mogućnost da poraste, jer je ovakvi tretmani isušuju pa je sklonija pucanju, cveta i mrsi se. Intenzivno izlaganje toploti (agresivno feniranje…) joj takođe smeta, a i pojedini preprati za nego mogu da imaju kontra efekat (npr. silikoni za kosu).

Redovno šišanje je neophodno kada govorimo o puštanju kose, ono odstranjuje krajeve kose koji su suvi i mrse se za stablo dlake čime ga oštećuju.Takođe je važno kojom tehnikom i kojim alatom se šiša kosa koja treba da dostigne svoju maksimalnu dužinu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime