EPA/Tamas Kovacs

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je, pred posetu Srbiji naredne nedelje, da ne isključuje da bi „teško, ali ipak jednog dana“, Češka mogla da opozove priznanje nezavisnosti Kosova, jer, kako je kazao u razgovoru za „Parlamentnji listi“, „ratni zločinci ne bi trebalo da predvode bilo koju zemlju u Evropi“.

– Cenim izjavu ministra odbrane Metnara da je priznanje Kosova bila diplomatska greška. Delim to mišljenje i ne isključujem, ako bude više zemalja koje će povući priznanje Kosova, da bi Češka Republika mogla da bude među njima. Usput, poslednje saopštenje Haškog tribunala o Kosovu kada je podneo ostavku predsednik kosovske vlade u izvesnoj meri tome ide na ruku – rekao je predsednik Zeman za taj alternativni proruski češki portal.

Češki predsednik je kazao da je pogledao kojih je to 15 zemalja povuklo priznanje Kosova i video da su to nekakva ostrva u Mikroneziji, dakle ništa relevantno, a u Češkoj povlačenje priznanja otežava to što Češka nema nikakvu veću nacionalnu ili etničku manjinu i da bi bilo teško da se izdejstvuje povlačenje priznanja.

– Ne zaboravite da je Kosovo odbila da prizna Španija sa katalonskom manjinom. Kipar iz sličnih razloga. Slovačka sa mađarskom manjinom. Biće to teško da se izdejstvuje. Ali, ponavljam, ne isključujem da će jednom do toga doći. Ipak, ratni zločinci ne bi trebalo da vode bilo koju zemlju u Evropi – rekao je Zeman.

On je izjavio da je njegova poseta Beogradu od 10. do 12. septembra pre svega privrednog karaktera, ali da će sa srpskim zvaničnicima razgovarati i o Kosovu.

– Naravno da podržavamo da se Zapadni Balkan postepeno približava Evropskoj uniji. Ja uvek dodajem, s izuzetkom Kosova. Tako da će Kosovo biti jedna od tema o kojoj ćemo u Srbiji razgovarati – rekao je Zeman.

I prethodni predsednik Vaclav Klaus i sada Miloš Zeman odbijaju da se u Prištini imenuje ambasador, tako da diplomatsko predstavništvo funkcioniše na nivou otpravnika poslova, bez nade da se odnosi u dogledno vreme dignu na viši nivo.

Iako mediji u Češkoj primećuju pojačanu aktivnosti srpskih vlasti i diplomatsku ofanzivu da zemlje koje su priznale Kosovo to priznanje povuku, u Češkoj se ni ne vodi nikakva rasprava niti se čuju glasovi o tome da bi češka vlada mogla makar da razmatra povlačenje priznanja Kosova.

Zeman je prvi češki visoki zvaničnik koji to pominje, međutim, spoljnu politiku Češke kreira vlada, dok šef države ima čisto ceremonijalnu ulogu.

3 KOMENTARA

    • gosn. upaljac, mislim da nema veceg vuka od vucica i predlozicu lis kupusa nekom magarcu sa molbom da beograd nazovemo vukoje/bina, posto je ovo jedino poznato mesto u svetu gde vuk javno sve od reda. — problem je samo sa nasim naucnicima, nikako da prouce ovaj fenomen i izdaju zbornik radova. — a valjalo bi na blesica trgu podici visoki postament sa vukom na njemu sa podignutom nogom i fontanom sa natpisom uklesanim il bronzanim ,,zahvalan narod,,.

  1. E moj Zemane! Ceska je u mnogim stvarima podrzala Srbiju! Samo je zalosno sto vi kako kazes hocete da budete veca sila, jer male zemlje su povukle priznjanje i to kao ne vazi, vidi se da ste pod pritiskom priznali. Zalosno je sto ne uvazavate misljenje malih zemalja, nego je bitnije da velike zemlje imaju pravo da gaze male zemlje, to je danasnja medunarodna politika. Da male zemlje budu poslusne da slusaju velike jer se samo njihovo misljenje uvazava. Ali mi Srbi imamo onu staru bolje grob nego rob ali i onu Zeman dode, zeman prode,

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime