Kosovo online
Miloš Zeman

Predsednik Češke Miloš Zeman nalazi se u oproštajnoj poseti Beogradu. On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na toplim rečima i rekao da je ponosan što ima najviše srpskih ordena.

Zeman je dodao da je nastojao da Češka opozove priznanje Kosova.

– Svojevremeno je i češki parlament pozvao Vladu da ne prizna Kosovo, ali na žalost, politička situacija se promenila i pobedile su snage koje su priznale Kosovo, a ja nisam autokrata i poštujem demokratske principe. Ni ja ni moj prethodnik Vaclav Klaus nismo dali saglasnost da se postavi češki ambasador u Prištini – rekao je Zeman.

On se prisetio i svoje izjave od pre dve godine po kojoj će ostati upamćen:

– Ja sam pre dve godine, u vreme posete Vučića, rekao da se izvinjavam zato što je Češka, iako poslednja država Severnoatalntske alijanse, dala saglasnost za prelazak aviona preko svoje teroitorije da se bombarduje SRJ. Zamolio sam da mi se oprosti, što sam u životu uradio samo jednaput – rekao je Zeman.

– Cenim što je i Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini. Ne može se dozvoliti da bilo koja zemlja bez razloga napadne svog suseda – dodao je češki predsednik.

On je naglasio da bi Kina mogla da odigra ulogu u kreiranju mira u Ukrajini i da je to rekao i Vučiću. Poručio je i da to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji “može da bude prednost za ulogu medijatora” u ratu.

– Treća zemlja koja bi mogla da igra ulogu medijatora je i Turska koja je to zaslužila zbog sporazuma oko izvoza ukrajinskih žitarica – dodao je.

On je istakao da sa druge strane, “u potpunosti podržava pomoć zemalja EU Ukrajini, uključujući i pomoć izbeglicama”.

Zeman je ukazao i na važnost današnjeg otvaranja “Češkog doma”, istakavši da je “1939. godine kroz njega prošlo oko 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma”.

– Drago mi je što su im tada Srbi pružili svu pomoć. Verujem da će Češki dom ostati trajni spomenik češko-srpske saradnje – istakao je Zeman, koga će na mestu predsednika naslediti general Petr Pavel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here