Tanjug
Češki predsednik Miloš Zeman u Beogradu

Predsednik Češke Miloš Zeman odbio je optužbe da je on kao premijer te zemlje poslao bombardere NATO na Beograd i Srbiju zbog Kosova.

On je u razgovoru za televiziju češkog tabloida „Blesk“ podsetio je da je Češka poslednja dala saglasnost za bombardovanje SR Jugoslavije i to pod uslovom da se bombarduju samo vojni ciljevi.

– Kao prvo ja na njih nisam poslao bombardere – odgovorio je Zeman na pitanje jednog gledaoca da li se tokom posete Beogradu prošle nedelje izvinio Srbima za to što je na njih poslao bombardere da ubijaju civile, uništavaju infrastrukturu i bombarduju bolnice.

– Poslala ih je komanda NATO ali, istina je, bila joj je potrebna saglasnost svih zemalja članica. Mi smo tada bili oko tri nedelje novi član NATO. I pošto nam se niko nije pridružio, mi smo bili poslednji, ponavljam poslednji, duboko iza ponoći, ko je dugo oklevao da li da da taj glas – podsetio je češki predsednik kako je 1999. godine on kao premijer odlučivao da li da odobri operaciju NATO ili stavi na nju veto.

On je kao češki premijer dao saveznicima u NATO češki pristanak da se bombarduje Srbija zbog Kosova, a s obzirom da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da minira.

3 KOMENTARA

  1. Pricajte vi sta hocete krvave su vam ruke! Nije mi jasno sto niko ne pokrene pred sud to sramno i davolje delo. Nasi politicari su inkompetentni i kukavice

    • Dodju,prošetaju Srbijom oglase se kao prijatelji i misle da je to dovoljno.Zadovoljili Srbe koji su tamo neki narod.

  2. Боже поштеди нас
    Коме требају непријатељи поред оваквих пријатеља?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime