EPA/Mikhail Klimentyev
Miloš Zeman i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Predsednik Češke Miloš Zeman kome u martu ističe poslednji, drugi mandat na čelu Češke, poručio je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da povuče svoje vojnike iz Ukrajine jer srednjoročno, ako ostane, može da očekuje da će ga svrgnuti ili vojska ili ruska oligarhija.

– Putinu bih sasvim prijateljski poručio da povuče armiju iz Ukrajine. Niko ne traži da prizna svoju grešku i da se busa u grudi, ali faktički povlačenjem bi mogao da je prizna – kazao je Zeman u redovnom intervjuu češkom tabloidu “Blesk”.

Zeman je priznao da to nije realno, ali je upozorio Putina da će ga svrgnuti ili armija ili biznismeni.

– Nije isključeno ako ostane u Ukrajini da će ga svrgnuti vojnici jer trpe poraze i imaju utisak da je to zbog slabog političkog rukovodstva ili će ga svrgnuti biznismeni jer smatraju da sankcije, uključujući tu i zaplenjene jahte štete njihovim interesima – kazao je Zeman.

Češki predsednik svodeći bilans svoje decenije na čelu Češke odbio je da je imao posebne prijateljske odnose sa Putinom, kakvim se ranije hvalio, kada su ruski mediji posle njegovog izbora na drugi mandat 2018. godine pisali na naslovnicama “Naš čovek u praškom zamku Hradčani”.

– Moj odnos sa Putinom bio je zasnovan na ekonomskoj diplomatiji jer je Rusija bila izvoznik sirovina. Crvenu liniju je prekoračio tek posle napada na Ukrajinu, jer to je već nešto gde i ekonomska diplomatija mora da se povuče – rekao je Zeman.

Do kraja mandata sredinom marta Zeman je rekao da ga čeka još samo oproštajna poseta Srbiji gde će svečano otvoriti renovirani Češki dom u Beogradu.

9 COMMENTS

 1. Ne bore se svi samo za svoj položaj, kao na zapadu! Zar ovaj stvarno misli, da bi Putin opstao, da se sada, posle tolikih žrtava povuče! Da ne govorimo, šta bi bilo sa Rusima u Ukrajini!

  • Zemane

   Putina jedino rušimo ako ne nastavi dalje…
   To jest podrućija u kojima smo od pamti veka živeli dok se nisu kazari i rimljani došli da nas uče o bon tonu..
   A to prodrućje ni manje ni više je cela evropa Zemane.

 2. Ne verujem da je ovo izjavi ZEMAN.Ako je izjavio nesto slicno onda je to puc u prazno.Ovde nije u pitanju Putin ovde je u pitanju Rusija,Ruski narodTo je samo zelja dedice Bajdena,i evropskih cinovnicica.Zeman borio si se da Ceska ne prizna Kosovo ali mozda je to bila samo tvoja farsa.Sramota je da Cehoslovacki narod slavenski narod ide protiv Rusije, slavenske zemlje.U ukrajini se desava pronacizam i borba NATO pakta i Amerike protiv Rusije.Isto se desilo od 1941 sve dok Zukov nije stigao do vucije jame u Berlinu.Nazalost i vi Cesi ste slali svoju vojsku na Rusiju i bili ste veliki pobornici razbijanja Jugoslavije,Ko vlada Ceskom g ZEMAN

 3. Zemane Srpski Narod te postuje radi tvog stava prema Srbiji i Kosovu ali Putina ostavi da radi svoj posao necackajte Medveda.

 4. Ostario si Zemane, ne razmisljas, ili si nesposoban da to ucinis,zaboravio si ko su rusi i kroz kakav pakao su prolazili, posle zavrsetka rata, Putinov rating ce biti na najvisem nivou od kako je predsednik, zapamti to i ne komentarisi ono sto zapad hoce da cuje.

 5. vreme i dosta je neka se ameri a i ostali zlikovci povuku sa srpske zemlje kosova koju su okupirali

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here