EPA/Tamas Kovacs
Predsednik Češke Miloš Zeman

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman u intervjuu za Magazin CorD kaže: “I dalje verujem da je priznanje nezavisnog Kosova greška, a to sam napomenuo i tokom svoje posete Beogradu u septembru 2019. godine.”

Dugogodišnji odlični bilateralni odnosi i jačanje saradnje, naročito u oblasti ekonomije, teme su novog susreta predsednika Češke Republike i Srbije. Pre dve godine, Miloš Zeman je bio u Beogradu, a ove godine domaćin je Aleksandru Vučiću u Pragu.

U intervjuu za Magazin CorD, predsednik Češke kaže da posebnost veza dve zemlje može da ilustruje i činjenica da će poseta predsednika Srbije biti “prva zvanična predsednička poseta od izbijanja pandemije”. Zeman kaže da i dalje veruje u neophodnost širenja EU, uključujući članstvo Srbije, jer “članstvo u EU vodi miru, stabilnosti i prosperitetu”.

– Češka se pažljivo priprema za drugu polovinu 2022. godine, kada će ponovo predsedavati Savetom EU. Proširenje EU biće visoko na listi prioriteta tokom našeg predsedavanja. Češka je oduvek podržavala širenje Unije jer verujemo da članstvo u EU vodi miru, stabilnosti i prosperitetu. Siguran sam da će Češka imati aktivnu ulogu u tom procesu, a spremni smo da pomognemo Srbiji u procesu transformacije – istakao je Zeman.

Zeman je na evropskoj i češkoj političkoj sceni poznat kao protivnik nezavisnosti Kosova. Tokom svoje posete Beogradu tokom 2019. godine, najavio je da će od ustavnih vlasti Češke zatražiti da razmotre mogućnost povlačenja priznanja. Na pitanje kakav je njegov stav po ovom pitanju danas, predsednik Češke je rekao:

– Nakon mnogo godina bavljenja politikom, poznat sam kao osoba koja je dosledna u svojim stavovima. I dalje verujem da je priznanje nezavisnog Kosova greška. O ovom pitanju sam razgovarao sa najvišim ustavnim zvaničnicima Češke, međutim, oni se nisu složili sa mnom, a pošto živimo u doba demokratije, moram da poštujem mišljenje većine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here