Zeman uplašio Prištinu

D. Dekić - Vesti
0
Tanjug
Miloš Zeman

Izjavom da voli Srbe, a ne voli Kosovo i da će videti može li njegova zemlja da povuče priznanje nezavisnosti Kosova, češki predsednik Miloš Zeman ustalasao je javnost u dve države, izazvao muk političke Evrope, a Prištinu razbesneo do te mere da je odustala od samita premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu.

Zemanova izjava koja je, kako ukazuje politički analitičar Branko Radun, dobila medijsku pažnju EU i SAD, ima težinu, jer dolazi od predsednika države članice EU i NATO.

– Ova poruka je uzdrmala pozicije lobista za nezavisno Kosovo ne zato što bi mogla da uslede druga povlačenja priznanja, već što priča o nezavisnosti više ne zvuči uverljivo. Verovatno oni zbog američkog pritiska neće menjati odluku, ali je važno što je Zeman to rekao u trenutku kada je već petnaestak članica Ujedinjenih nacija povuklo priznanje – ocenio je Radun u izjavi za “Vesti”.

On ističe i druge promene do kojih je došlo u protekle dve godine, a koje menjaju situaciju. Jedna je, kaže, čvrst stav Španije o nepriznavanju Kosova i neučešće te zemlje na međunarodnim skupovima u kojima je zastupljeno Kosovo, a druga da Mađarska koja je priznala Kosovo ne glasa za njegov prijem u međunarodne organizacije.

– Zeman nastupa u ime nekih evropskih krugova koji znaju da je Kosovo antievropski američki projekat i njegova izjava o Kosovu je “probni balon” u javnosti. Ne mislim da će zbog toga Pariz, Berlin i London menjati svoj stav, ali se situacija menja i sva ta događanja za koja nismo znali pre dve godine da će se desiti, sada su na sceni i slabe podršku nezavisnosti Kosova, pa deluje da je američki projekat nezavisnog Kosova zapao u ćorsokak – ocenio je ovaj analitičar.

Da ne treba imati prevelika očekivanja i da Češka može lako da promeni stav smatra i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji kaže da bi Srbija to volela, ali ne misli da je realno.

– Nemojmo da podižemo očekivanja našeg naroda. Beskrajno hvala češkim prijateljima, znam koliko poštuju i vole Srbiju, ali nemojte da pravimo od Zemana nešto, pa ako ne bude takve odluke, da od njega pravimo neprijatelja – upozorio je Vučić.

Upitan za političku ofanzivu, pokrenutu posetom Vatikanu, odgovorio je da je to njegov posao i redovna borba za Srbiju i da će nastaviti da radi isto.

– Borićemo se i dalje. Verujem da ćemo za ljude uraditi mnogo dobrih stvari u budućnosti – rekao je Vučić.

Spremnost da debatuje sa Zemanom o eventualnom odustajanju Češke od priznanja Kosova, ali i drugim najvišim zvaničnicima pokazao je premijer Češke Andrej Babiš. On kaže da se stavovi o Kosovu ne podudaraju, pa će sačekati te razgovore i zauzeti neki stav.

Predsednik Senata češkog parlamenta Jaroslav Kubera smatra da je Zeman pominjao povlačenje priznanja Kosova samo da bi se dopao Srbima.

– On nema pravnu moć da to promeni. Može da priča šta hoće, ali ne može nešto da uradi. Opet će to biti rasprava ni o čemu – kazao je Kubera.

Predstavnici češke opozicije oštro su osudili Zemana, tvrdeći da daje neodgovorne izjave u regionu koji je poslovično bure baruta.

– Kada bih hteo da budem surov, rekao bih neka na pisti na aerodromu mrmlja šta god hoće. Spoljnu politiku i njen pravac određuje vlada – poručio je lider opozicione stranke STAN Vit Rakušan, a bivši šef češke diplomatije iz opozicione TOP09 Karel Švarcenberg poručio je Zemanu da ako je neka država priznata, ne može se reći da ne postoji.

Bez širenja optimizma

Da ne treba širiti optimizam da će Zemanove izjave dramatično uticati na članice EU smatra i ministar trgovine Rasim Ljajić. On primećuje da u Češkoj nema saglasnosti o tom pitanju i da pet država EU nije priznalo Kosovo.

– Suština ove i sličnih izjava iz EU i SAD jeste da nije stavljena tačka i da se to pitanje mora rešiti kroz dijalog i pregovore. Nemamo iluziju da će veći broj zemalja EU ili SAD povući priznanje, ali je velika promena da su “de fakto” priznali da status nije rešen – rekao je Ljajić.

Navijačka šala

Izjavu češkog predsednika kao “šalu” tumači šef češke diplomatije Tomaš Petšiček. On kaže da predsednik ne voli Kosovo kao navijač, jer je pobedilo češku fudbalsku reprezentaciju ovih dana.

– Češka ima korektne odnose i sa Kosovom i sa Srbijom i nalazi se među stotinak zemalja koje su priznale Kosovo. U interesu bezbednosti je integracija Zapadnog Balkana u EU – poručuje Petšiček.