pixabay.com

Sa površine planete Zemlje nestalo je ukupno 28 triliona tona leda od 1994. godine, a do ovih podataka su došli britanski naučnici koji su pomoću satelita istraživali površinu Zemlje.

Naučnici sa Univerziteta u Lidsu, Edinburgu i Londonu opisali su količinu gubitka leda rečju “zapanjujuće”, piše Gardijan.

– Ako se glečeri i ledene ploče nastave da tope ovom brzinom, svaki centimetar porasta nivoa mora značiće da će oko milion ljudi biti raseljeno iz svojih domova – objasnio je profesor Endi Šefard sa Univerziteta Lids.

Naučnici ukazuju da otapanje leda u tim količinama ozbiljno smanjuje sposobnost Zemlje da reflektuje sunčevu radijaciju nazad u svemir. Led nestaje, a more ili tlo izloženo ispod njega upijaju sve više toplote, povećavajući tako zagrevanje planete.

– U prošlosti su istraživači proučavali samo pojedina područja, poput Antarktika ili Grenlanda, posmatrajući gde se i koliko led topi. Ovo je prvi put da je neko proučio celu površinu zemlje. Ono što smo pronašli nas je ostavilo bez teksta – rekao je Šefard.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here