Zemlja postaje premala za ljude

0

 

Planeta Zemlja postala je premala za sve ljude koji će se u budućnosti suočiti ne samo sa nestašicom nafte već i sa nedovoljno obradivih površina, vode, pri čemu će morati da se utrostruči proizvodnja energije, a zbog zagađenja neće smeti da se oslobađa ugljendioksid, naveo je institut u novom izveštaju koji prenosi Dojče vele.

Broj stanovnika za dva veka se povećao sa milijardu i po na šest i po milijardi, a za četrdesetak godina biće devet milijardi, navodi vašingtonski institut koji je izračunao koliki standard može da izdrži planeta.

Za potrebama SAD i Evrope ne zaostaju ni Tajland ili Jordan čiji prosečni standard takođe već prevazilazi mogućnosti planete.

Mora da se menja ne samo privreda, nego i ponašanje svakog pojedinca kada je reč o potrošnji, jer recepti koji su bili u redu kada je na Zemlji živelo milijardu i po ljudi i danas, više ne važe, upozorava "Worldwatch".

Već danas izvesno nećemo moći mirno da živimo zajedno na ovoj planeti ukoliko privredne modele 20. veka jednostavno prenesemo u 21 vek, navodi se u izveštaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here