Tanjug/AP

Zemlje Evropske unije usvojile su plan za dobrovoljno smanjenje potrošnje gasa, uz mogućnost uvođenja obaveze da se potrošnja gasa smanji za 15 odsto.

Zemlje EU su danas zvanično usvojile taj zakon što omogućava da se prošlonedeljni dogovor sprovede u delo. Sve zemlje osim Mađarske i Poljske odobrile su zakon, prema saopštenju Češke Republike, koja je trenutni predsedavajući EU.
Mađarska se usprotivila sporazumu prošle nedelje, dovodeći u pitanje legitimitet pravila EU koja utiču na energetsku bezbednost zemlje.
Poljska je takođe bila protiv konačnog zakona, iako je podržala sporazum prošle nedelje. Varšava je ocenila da bi odluke koje se tiču energetskih pitanja država članica trebalo da budu donošene uz jednoglasno odobrenje svih zemalja.
Evropska komisija takođe „hitno procenjuje“ mogućnost uvođenja ograničenja cena gasa, navodi se u saopštenju, bez preciziranja u kom obliku bi to ograničenje bilo, navodi Tanjug.

1 COMMENT

  1. Teško da će uspeti. Od malih ljudi se traže odricanja dok bogati mogu da troše koliko hoće. Što ne zabrane prodaju velikih SUVova i džipova koji mnogo troše? Ili letove malih privatnih aviona koji doživljajvaju pravi procvat, zbog gužvi na aerodromima bogatima se ne čeka red. Da li će zabraniti vlasnicima bazena da ih zimi greju? Naravno da neće, zato što su oni povlašćeni

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here