EPA/Georgi Licovski

Ako ste se sad setili da vam je istekao pasoš, a ne čeka vam se u redovima za novi – spisak zemalja u koje možete da odete je vrlo sužen.

Gužve za pasoše su velike, kao i obično u susret letnjoj sezoni, a od 29. maja građani mogu da apliciraju za pasoš i nedeljom, u zgradi SIV 3.

Ipak, ima sigurno i onih koji su spremni da prekroje svoje planove i za letovanje izaberu zemlju u koju mogu i bez pasoša – lista je sužena, ali postoje varijante za more.

Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, naveo je u koje zemlje srpski državljani mogu da uđu samo s ličnom kartom.

– Severna Makedonija i Albanija su zemlje u koje možemo da putujemo, do skoro smo mogli i u Crnu Goru, ja mislim da više nismo u mogućnosti. Možemo da uđemo i u Bosnu i Hercegovinu samo sa ličnom kartom. Razgovara se vrlo aktivno o tome da će, u toku ove godine, moći i u Tursku da se uđe samo s ličnom kartom, ali zasad je to još u fazi razgovora dve države i potpisivanja sporazuma koji će to omogućiti – rekao je Seničić.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova, Crna Gora je i dalje na listi ovih zemalja – kako je napomenuto, državljani Srbije mogu ulaziti u Crnu Goru i u njoj boraviti do 90 dana sa važećom putnom ispravom, bez vize, a do 30 dana, sa važećom ličnom kartom.

4 COMMENTS

  1. Wouw, ‘ajde da se setimo gde smo sve mogli sa SFRJ crvenim pasosem, dok je SFRJ bila po nekima
    “tamnica naroda”? Kako je tada bilo tesko putovati. Sreca sad su demokrati i nacionalni dusebriznici na vlast. Puno nam je lakse::::)))))

  2. Sa SFRJ pasošem se moglo ući u 65 zemalja bez vize! SFRJ je uništen od strane USA i EU jer je to bila država za primjer Svijetu i treća vojna sila Evrope ako ne računamo Rusiju koja je većim dijelom u Aziji. Dakle Engleska, Francuska pa SFRJ. Rezultat nam je poznat, nakon raspada SFRJ su formirani sitni Entiteti a o kriminalu nećemo sada i ovdje…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here