Zemlji preti asteroid koji će zbrisati čovečanstvo!?

Naučnici su otkrili da Zemlji preti udar asteroida tolike razorne snage da bi mogao da izazove kataklizmu ravnu onoj u kojoj su nestali dinosaurusi (Foto: Arhiva)
 

Naučnici su otkrili da bi dizanje u vazduh asteroida učinilo sudar još gorim pošto bi to izazvalo nekoliko razornih udaraca. Umesto toga, oni tvrde da bi male promene načinjene na njegovoj površini mogle da uzurpiraju sile koje ga drže u jednom komadu i dovedu do njegovog raspadanja u svemiru.

 

Asteroid ima prečnik od jednog kilometra i putuje brzinom od 14 kilometara u sekundi, a Zemlju bi mogao da udari brzinom od 60.000 kilometara na sat.

 

Ovaj udar imao bi snagu 44.800 megatona TNT-a i izazvao bi ogromnu eksploziju, cunamije i promenio bi klimu planete. Međutim, s obzirom da je 35 generacija udaljen od nas, naučnici su uvereni da ova katastrofa može biti izbegnuta.

 

Ranija istraživanja pokazala su da su asteroidi zapravo gomila krša koji gravitacija i trenje drže zajedno, međutim, proučavanjem asteroida 1950 DA, tim je detektovao kohezivne sile koje sprečavaju njegovo raspadanje. Istraživač Ben Rozitis izjavio je da bi sama rotacija asteroida dovela do njegovog raspadanja da ga u jednom komadu drži samo gravitacija.

 

– Nakon što je asteroid pogodio Čeljabinsk u Rusiji 2013. godine, ponovo je došlo do povećanog interesovanja za odbranu Zemlje od asteroida i drugih tela iz svemira. Naše poznavanje sila koje asteroide drže u jednom komadu moglo bi da nam omogući stvaranje novih strategija za odbranu u budućnosti – izjavio je Ben Rozitis.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime