Zemljin najbliži komšija: Mali, smeđ i hladan kao Severni pol

0

Zvezda WISE J085510.83-071442.5
 

”Neobično je što čak i posle više decenija proučavanja neba i dalje nemamo kompletan spisak Sunčevih najbližih suseda”, saopštio je u petak Mihael Verner iz agencije NASA.

Ova zvezda je iznenađujuće blizu: udaljena je samo 7,2 svetlosne godine i zauzima četvrto mesto na rang-listi zvezdanih sistema najbližih Suncu (najbliži zvezdani sistem Alfa Kentauri udaljen je četiri svetlosne godine).

“Veoma smo uzbuđeni što smo otkrili novog suseda Sunčevog sistema koji je tako blizu”, rekao je Kevin Luman, astronom Državnog univerzieta Pensilvanije.

”S obzirom na ekstremnu temperaturu, trebalo bi mnogo toga da nam otkrije o atmosferama planeta na kojima je temperatura često približno podjednako niska”, objasnio je Luman.

Temperature na ovom smeđem patuljku (zvezde čija je masa ispod nivoa neophodnog za održavanje fuzionih reakcija sagorevanjem vodonika) kreću se između -47 stepeni Celzijusa i -23 stepena Celzijusa.

Smeđi patuljci imaju suviše malu masu da bi emitovali vidljivu svetlost i veliku količinu toplote, zbog čega ih je teško otkriti bez teleskopa koji koriste infracrveno sočivo.

Temperature na ostalim otkrivenim smeđim patuljcima približno odgovaraju sobnoj temperaturi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here