A: Kultura Rodoljub Tomić

Udruženje A:Kultura iz Beča ovu godinu posvećuje ženi, a u čast svih majki, suprugi, sestara, ćerki… svih dama koje se hrabro bore sa izazovima koje život nosi, u Akzent teatru izvedena je predstava “Da bar nisam žensko”.

Predstava koja već u nazivu sugeriše s koliko se teškoća suočavaju sve žene, za koje najčešće izostaje dovoljno empatije, strpljenja, pomoći, a koje su, neretko izložene i nasilju, duboko je pogodila i potresla publiku, koja je salu ispunila do poslednjeg mesta. Inspirisana istinitim događajima, predstava govori i o sudbini svih žena, kroz priču jedne koja se, iznenada, kao emigrantkinja, našla u drugom, čudnom, nepoznatom svetu, pod teretom nevolja i problema, u okruženju koje joj je potpuno strano.

Vaja Dujović i Milka Stefanović

Dirljivu izbegličku priču o migrantkinji Zahri i njenom begu ka Evropi gledaoci su veoma emotivno ispratili. Kroz dva toka radnje, prati se Zahrina borba na granici sa krijumčarkom Rahom, i paralelno njenu borbu sa nemilosrdnim imigracionim sistemom koji predstavlja službenica Fatima. Sve tri žene zapravo su tragične junakinje, a Zahra – ona koja će pokušati da prekine začarani krug nasilja i zlostavljanja žena koji su, nažalost, svojstveni savremenom dobu. Vremenom su dva nežna lika postale dve snažne ličnosti pred izazovima novog vremena, drustva i sudbine. Po tekstu Nine Džuver, u režiji Vladana Đurkovića i produkciji BeoArt, glumice Milica Stefanović i Vaja Dujović su neverovatnom veštinom i osećajem dočarale izuzetnost i delikatnost današnjeg društva.

Gledaoci su uzvratili burnim aplauzom i ovacijama, vraćajući glumice na scenu, koje su time bile vidno dirnute.

Lik nesrećne, brigama ophrvane i nasilju izložene, ali hrabre, uporne i neverovatno jake Zahre, donela je Milica Stefanović

“Razmišiljajući o Zahri, stalno sam imala na umu, kakvim god da je ekstremnim okolnostima bila izložena, odustajanje nije bila opcija za nju”, kaže ova mlada glumica.

Naspram nje, stoje krijumčarka Raha i službenica Fatima, kao personifikacija svih nedaća sa kojima se svi suočavamo. Te dve uloge ubedljivo je iznela Vaja Dujović.

“U pristupu likovima koje tumačim, bilo mi je bitno da približim publici problem tih žena, da, budeći empatiju, prepoznaju univerzalnost jedne intimne priče koja se na prvi pogled može uciniti dalekom – navela je Dujović.

Brojni događaji

Predstava je samo prvi u nizu događaja koje ove godine planiraju u udruženju A:Kultura, a koje će posvetiti svim ženama.

– Ovim želimo da se posvetimo i damo značaj našem nežnijem polu, ili, kako se ponekad kaže, našim lepšim polovinama, tematski u umetničkom ruhu i duhu kulture – rekao je predsednik društva Milorad Samardžija.