Freepik

Ukoliko želite da prilikom svakog odnosa doživite maksimalni užitak, poslušajte savet ovog stručnjaka.

Samo 25 posto žena tokom penetracije doživi orgazam, odnosno pri svakom seksualnom odnosu, pokazalo je istraživanje koje je seks terapeutkinja Elizabet Lojd sprovela za potrebe svoje knjige “The Case of the Female Orgasam” (Slučaj ženskog orgazma).

Rezultati njenog istraživanja predstavljeni su u Denveru na godišnjem susretu američkog Društva za istraživanje seksualnosti, na kojem je glavna tema bio ženski orgazam, odnosno zbog čega žene ne doživljavaju orgazam često kao muškarci.

Došlo se do zaključka da žene imaju problema s koncentracijom, odnosno nisu potpuno posvećene uživanju u odnosu. Autorka spomenutog istraživanja i njen kolega sociolog i seksolog Osmo Kontula anketirali su više od 7000 žena i 1000 muškaraca.

Zanimalo ih je koliko često imaju seksualne odnose, koliko često doživljavaju orgazam i misle li da ga postižu teže od drugih i ako da, zbog čega.

Prema rezultatima studije, većina žena rekla je da teže doživljava vrhunac jer se ne mogu opustiti i uživati, odnosno koncentrisati na seks, smiriti misli i usredsrediti se na trenutak u kojem jesu.

Ostale su kao razlog navele nisko samopoštovanje, nezadovoljstvo svojim izgledom, nuspojave lekova koje uzimaju, nedovoljnu stimulaciju klitorisa i osećaj da nisu kompatibilne s partnerom.

Mogli bismo reći da mozak igra ključnu ulogu u krevetu, odnosno da je on zaslužan za postizanje ili nepostizanje orgazma i to nije novost.

Zato, pre nego što krenete sa seksualnim odnosom, smirite se, dovedite se u stanje opuštenosti i pošaljite mozgu informaciju da slede trenuci zadovoljstva. To ćete učiniti stvaranjem senzualne atmosfere (paljenjem svećica, mirisnih štapića, hranom koja je afrodizijak) i predigrom sa puno dodira i milovanja koja će probuditi senzore zadovoljstva.

– Ponekad kažem svojim klijentkinjama da svakodnevno uzmu pet minuta za sebe i čine nešto što ne uključuje bilo kakvu vrstu elektronskih uređaja – savetuje Vanesa, seks terapeut.

– Koncentrišite se na disanje, možda možete ući u kratku meditaciju, početi maštati o tome šta vas uzbuđuje, opustite se i lagano istežite ekstremitete. Takve stvari su dobrodošle, naročito uoči samog seksualnog čina – dodaje Marin.

Preporučuje se i opuštajuća kupka pre odnosa uz milovanje i dodirivanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here