Na današnji dan rođen je Alfons Muha, češki slikar i dizajner; najznačajniji umetnik pokreta Art nuvo.

Alfons Marija Muha rođen je 24. jula 1860. godine u mestu Ivančice u Moravskoj, u blizini grada Brna. Kao dete pevao je u crkvenom horu i tu ga je privukla crkvena umetnost. Odlučio je da postane slikar, iako je otac nameravao da ga usmeri ka karijeri činovnika.

Studirao je slikarstvo u Minhenu (1885-1887), a onda se preselio u Pariz i nastavio studije na Akademiji Žulian. Za vreme boravka u Parizu, 1894, izradio je poster – litografiju, kao reklamu za Saru Bernar. Ovaj raskošni stilizovani poster mu je doneo slavu i mnoge narudžbine.

Na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, Muha je dizajnirao paviljon Bosne i Hercegovine. Od 1906.-1910. boravio je u SAD, odakle se vratio da živi u Pragu.

Izradio je mnoštvo slika, postera, reklama, ilustracija, dizajna nakita i pozorišnih scenografija. Njegovi radovi su postali sinonim za umetnički pokret “Art nuvo”.

Pokret je težio da uklopi umetnost u svakodnvni život i tako negira elitističku prirodu umetnosti. Najtraženiji prizori u njegovim delima bile su mlade devojke raskošne kose, u lepršavim neoklasičnim haljinama, često okružene cvećem i drugim dekoracijama.

Sam umetnik je čeznuo da njegova umetnost bude iznad običnog postera ili ilustracije, smatrajući da je umetnost način za izražavanje uzvišenih ideja i duhovnosti. Stoga mu veliki komercijalni uspeh nije godio.

Krunisanje cara Dušana u Istočnog rimskog cara

Osamnaest godina je radio na svom delu Slovenska Epopeja, što je bila serija od 20 velikih slika – opisa slovenske istorije. Jedna od slika predstavlja prizor iz srpske istorije: “Krunisanje cara Dušana”. O izradi ovakve serije maštao je od detinjstva. Pre početka rada na Slovenskoj epopeji Muha je boravio na Hilandaru.

Bio je izvanredan fotograf i za svoje slike je koristio i fotografije pa tako i kompozicije njegovih fotografija liče na kompozicije iz njegovih slavnih slika.

Na početku Drugog svetskog rata, uhapsili su ga i ispitivali nemački okupatori. Umro je nekoliko dana posle toga, 14. jula 1939.

Kako god bilo, misteriozni svet na njegovim plakatima i posterima pun simbolizma i spiritualizma, devojke bujnih kosa okružene dekoracijama, njegova Slovenska epopeja, ostaju dela neprolazne umetničke vrednosti u kojima se ogleda sva jedinstvenost i veličina umetnika kakav je bio Alfons Muha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here