Hadži Marko Vujičić
Manastir Visoki Dečani

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je, komentarišući pisanje prištinske Kohe, za koju kaže da raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost kroz širenje grubih istorijskih falsifikata, da su tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovekovno kulturno i duhovno nasleđe na Кosovu i Metohiji osuđeni na propast.

Dodao je da je to zato jer nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da oni nisu srpski.

– Zaista, pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Кosovu i Metohiji je postojala romejska odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, samo što Albanaca tu nije bilo – istakao je Đurić i podsetio da Povelje srpskih manastira na Кosovu i Metohiji nedvosmisleno potvrđuju ko je bio njihov ktitor i pokrovitelj, a popisi imena u poveljama svedoče da je u metosima živelo isključivo srpsko stanovništvo, uz statistički zanemarljivo prisustvo drugih etničkih grupa.

– Srpski srednjovekovni manastiri su tvrđava srpstva na Кosovu i Metohiji, jer su samim svojim postojanjem neoborivi dokaz čija je to zemlja bila, i kakva je serija zločina, proterivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture na Кosovu i Metohiji – poručio je Đurić.

Dodao je da ne misli da su Albanci zbog toga što na Кosovu i Metohiji nemaju svoje manastire na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni, ali da je “najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine”.

Prema njegovim rečima “srpska kulturna baština nemanjićkog perioda je dosegla toliko visoke domete da je danas zasluženo deo svetske kulturne baštine, a Albanci, ukoliko žele da i njihova kultura jednoga dana dosegne taj nivo, treba na njoj da rade, a ne da manifestuju nekulturu prisvajajući tuđe”.

– Upozoravam inspiratore nasrtaja na srpsku kulturnu baštinu da, ukoliko žele skladne i prijateljske srpsko-albanske odnose, a ja se nadam da će oni u budućnosti biti mogući, moraju poštovati ekskluzivnost i nepovredivost srpske kulture na Кosovu i Metohiji – zaključio je Marko Đurić.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime