EPA
Svetski skup za slobodu u Melburnu

Više hiljada građana učestvovalo je u protestima protiv strogih mera zatvaranja, koji su se u subotu održali širom Australije, uprkos nameri policije da spreči skupove.

Na ulicama Melburna došlo je do žestokih okršaja policajaca i demonstranata, u kojima je povređeno na desetine ljudi, a preko 200 osoba je uhapšeno.

Policija Viktorije je, prema sopstvenim rečima, imala najveću operaciju za poslednjih 20 godina, još od Svetskog ekonomskog foruma u Melburnu 2000. U akciji je učestvovalo 2.000 čuvara reda, koji su imali zadatak da po svaku cenu spreče građane da marširaju ulicama.

Predstavnici vlasti su prethodnih dana pokušali na sve moguće načine da spreče dolazak demonstranata u centar Melburna. Tako je gradski saobraćaj bio obustavljen u periodu u 7.30 ujutro do dva sata posle podne.

Pored toga, oko centra grada bio je postavljen takozvani “čelični prsten”, odnosno policijske barikade. Namera je bila da se spreči ponavljanje 21. avgusta, kada se na protestima u gradu okupilo više od 4.000 ljudi.

Sva vozila koja su pokušala da uđu u grad su bila zaustavljena na policijskim punktovima i svaki građanin je pojedinačno proveravan zbog čega ulazi u centar grada.

I pored opsežnih mera policije, u Melburnu se, prema izveštaju većine medija s lica mesta, okupilo više stotina protestanata. Ono što je policiju iznenadilo bila je promena plana protestanata i izmeštanje demonstracija protiv karantina iz samog centra grada u predgrađe Ričmond, na unutrašnjem severu.

Kako se navodi, učesnicima su stigle kriptovane poruke da se lokacija protesne šetnje premešta iz centra u Ričmond. Demonstranti su marširali duž ovog predgrađa sve dok ih nije dočekao kordon policajaca, nakon čega su građani seli na ulicu skandirajući: “Vi služite nama”.

U više navrata policija je uspela da razbije demonstrante na manje grupe. Među okupljenim građanima, bila je i manja grupa agresivnih demonstranata koja je ušla u otvoren sukob sa policijom. Pripadnici organa javnog reda su u sukobima neštedimice koristili palice i biber sprej, kako bi rasterali okupljene građane, a uhapšeno je 235 ljudi.

Policija je objavila da je uhapsila 193 osobe zbog kršenja odredbi o javnom zdravlju, dok su ostali uhapšeni zbog niza prekršaja, uključujući napad na policiju, nerede, oružje i upotrebu droge.

U protestima je povređeno deset policajaca, od kojih je šest prevezeno u bolnicu gde im je ukazana pomoć. Troje je zadržano na bolničkom lečenju zbog slomljenih kostiju ili pucanja mišića. Policija je objasnila da su na njih bacane kamenice, boce i drugi predmeti. Nema podataka o broju povređenih demonstranata.

U Sidneju uhapšeno 20 ljudi

U Sidneju u subotu nije došlo do očekivanih protesta, ali je policija ipak uhapsila 32 osobe širom Novog Južnog Velsa, uključujući 20 u prestonici. Takođe, izdato je 265 prekršajnih kazni zbog niza različitih prekršaja koji su uključivali i kaznu zbog nenošenja obaveznih maski za lice.

Policija je preplavila grad u subotu zbog glasina o mogućim mitinzima protiv naredbi o zaključavanju grada. Oko 1.700 policajaca bilo je raspoređeno širom države, kako bi sprečili proteste. U Bajron Beju se ipak okupilo oko 250 ljudi, koji su protestovali na ulicama, a 11 osoba je uhapšeno.

“Marš slobode” u Pertu

Na protestima protiv zaključavanja zbog kovida u Pertu se okupilo oko 2.000 ljudi, a neki protestanti su nosili plakate koji pozivaju na prestanak politike obavezne vakcinacije, koju sprovode neka od najvećih preduzeća u zemlji i pozivaju na otvaranje državnih granica.

Među plakatima su se našli i oni na kojima je premijer Zapadne Australije Marka Mekgaun prikazan kao Adolf Hitler. I pored velikog prisustva policijskih snaga, protest je prošao bez nasilnih scena, koje su mogle da se vide u Melburnu.

Protiv “orvelovskog scenarija”

Mirni protesti održani su i u Adelajdu, Brizbejnu i Gold Koustu. Više od hiljadu ljudi okupilo se u Randl parku u Adelajdu, koji su se zatim uputili u marš centralnim ulicama grada. Ovacijama je pozdravljen jedan nastavnik, koji je navodno dobio otkaz jer je đacima rekao da ne moraju da nose maske.

Viđen je veliki broj parola protiv kontrole kućnog karantina pomoću aplikacije sa softverom za prepoznavanje lica. “Vratimo Orvela u fikciju” i “1984. nije uputstvo” samo su neke od poruka koje su ukazivale na to da ono što se dešava u Južnoj Australiji liči na scenario iz čuvene knjige Džordža Orvela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here