Youtube/Random
Izraelsko bombardovanje Gaze

Izraelski vazdušni napad doveo do potpunog urušavanja zgrade u Gazi, u kojoj su se nalazile kancelarije inostranih medija.

Četiri rakete pogodile su zgradu koju koriste AP, Al Džazira i drugi mediji u Gazi.

Izraelska vojska potvrdila je napad na višespratnicu u pojasu Gaze, rekavši da ju je Hamas koristio u vojne svrhe.

Vlasnik zgrade upozoren je unapred na predstojeći izraelski raketni udar, navodi Rojters, a zgrada je evakuisana.

U zgradi su se takođe nalazili stanovi i druge kancelarije.

Hamas: Neka građani Tel Aviva očekuju zemljotres

Portparol Hamasa, Abu Ubeida najavio je žestok odgovor na bombardovanje nebodera u pojasu Gaze.

– Neka stanovnici Tel Aviva očekuju zemljotres – rekao je Abu Ubeida.

Palestinski mediji navode da je Pojas Gaze meta najžešćih napada Izraelaca od 2014. godine. Od početka najnovijeg u dugoj seriji sukoba ove dve strane, stradalo je 139 Palestinaca, dok je više pd 1.000 ranjeno. Među žrtvama je 39 dece.

IDF: Zgrade legitiman cilj

Izraelske obrambene snage (IDF) saopštile su danas, nakon što su srušile soliter u kojem su bile kancelarije više svetskih medija, da Hamas “koristi visoke stambene zgrade u vojne svrhe” i da su one zato “legitiman vojni cilj”.

IDF u objavi na Tviteru tvrdi da Hamas koristi visoke zgrade u Gazi u više vojnih svrha, kao što su prikupljanje obaveštajnih podataka, planiranje napada, komandovanje i nadzor komunikacije.

“Hamas je stambena područja u Pojasu Gaze pretvorio u vojna uporišta. Kad Hamas koristi visoku zgradu u vojne svrhe, ona postaje legalan vojni cilj”, navodi se u objavi.

Dodaje se da su Izraelske obrambene snage poslednjih dana pogodile brojne takve zgrade, ali da su pre toga stanarima poslali SMS poruke u kojima su ih pozvali da napuste domove i “obezbedili im dovoljno vremena za evakuaciju”.

U prethodnoj objavi na Tviteru IDF je saopštio da su izraelski borbeni avioni pogodili soliter u kojem se nalazila vojna obaveštajna oprema Hamasa i optužio tu organizaciju koja je na vlasti na okupiranim palestinskim teritorijama da se “Krije iza civilnih medija i namerno ih koristi kao ljudski štit”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime