Železara u Smederevu

Balkan je daleko od Evropske unije, ali blizu kad treba da se izvrši pritisak na zemlje regiona, a najviše na Srbiju. Brisel se sad setio kineskog upliva u region, koji inače EU još uvek neće pod svoje okrilje, ali im smeta kada drugi hoće.

Zapadni Balkan godinama je doživljavan kao tačka sučeljavanja globalnih sila SAD i Rusije, pa je izgleda u nadgornjavanju promaklo da je tu “azijski ekonomski džin” pre više godina prokrčio pravac “kineskom putu svile”. Brisel bi sad da intenzivira dijalog sa državama Zapadnog Balkana i objasni im prednosti finansiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU. Portparolka EU Maja Kocijančič je podsetila da EU za infrastrukturu daje bespovratna sredstva pomešana s kreditima s atraktivnim kamatama.

– To je u suprotnosti s kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo u obliku zajmova sa značajnim finansijskim obavezama. Vlade treba da budu oprezne da ove investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti, što bi moglo rezultirati kontrolom transfera strateške imovine i resursa u budućnosti – ukazala je Kocijančičeva.

Tačno je, kaže ekonomski stručnjak Ljubomir Madžar, da kineski krediti nisu baš povoljni i da je uslov za realizovanje projekata koji se iz kredita finansiraju, pa je Brisel je hteo da upozori države regiona da se drže podalje od skupih kredita. Odnosno, kako ukazuje, to je poruka da Kinezi ne daju povoljne kredite kao Zapad.

– Inače, Brisel je mnogo puta kao uslov Srbije u EU izneo evropsko spoljnopolitičko opredeljenje da niko više ne može da šuruje s Rusijom i Kinom. To je već dugo poznati stav, pa nisam iznenađen ako nam kažu da ne možemo više da sedimo na dve stolice – kaže Madžar za “Vesti”.

Zbog odnosa sa Rusijom, EU je Srbiju upozorila i na nedavnom samitu u Helsinkiju porukom da onaj ko je opredeljen za EU treba da razmisli o svojim odlukama i ne skreće s puta. Ova reakcija je uslovljena namerom Beograda da u oktobru potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koju je slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak nazvao “proruskom grupacijom”.

Srbiju, prema rečima nekadašnjeg šefa diplomatije Živadina Jovanovića, ne može da košta Evroazijska unija.

– Smešno je da oni koji su eksploatisali svet, a posebno zemlje u razvoju dovodili do bede, upozoravaju Srbiju i region da ih Kina eksploatiše – kaže Jovanović za “Vesti”.

Strah EU od Kine je, smatra on, dramatizovan unutarevropskom krizom, koja ima mnogo dimenzija, a najvažniji su Bregzit i migracije ka zemljama Unije.

– Nervozni su i uspaničeni, a svojim izjavama i upozorenjima potvrđuju sopstvenu duboku krizu koja je i razlog što ne uspevaju da dobro percipiraju globalni poredak. Očito ga još uvek vide kao piramidalni, simbolično s NATO na vrhu, pa ne shvataju da su države samostalne i da se rukovode sopstvenim interesima. Oni bi da zaustave istoriju zadržavanjem preživelog koncepta – zaključio je dugogodišnji diplomata.

Ušli u strategiju

Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila Evropska komisija u Stratregiji o proširenju objavljenoj u februaru 2018. godine. U tom dokumentu je upozoreno da je Kina povećala poslovanje i investicione aktivnosti u regionu koje mogu u principu ponuditi nove mogućnosti.

Multipolarnost na sceni

Živadin Jovanović smatra da portparolka EU nije svesna da se svojim porukama zalaže za autoritativni poredak i protiv demokratizaije koja ide paralelno s procesom multipolarizacije na globalnom nivou.

– Brisel mora da dopusti ravnotežu, jer na svetskoj ekonomskoj sceni su i Kina, Rusija i Indija – ukazao je Jovanović.