Zimski sporazum Ukrajine i Rusije

0

Ukrajina će platiti dve milijarde dolara Rusiji do kraja oktobra i još 1,1 milijardu dolara do kraja decembra

Predloženi sporazum, koji bi trajao do proleća, ima za cilj da se izbegne gasna kriza u Ukrajini i EU tokom zime, mada neće rešiti sporne detalje poput cene koju Kijev treba da plati za prethodne i buduće isporuke.

 

Baltički savez

Poljska, Letonija, Litvanija i Estonija oslobodile su se sovjetskog uticaja početkom devedesetih, a posle su ušle i u NATO i u Evropsku uniju. Tri baltičke zemlje Sovjetski Savez je anektirao 1940, a u Poljskoj su sovjetske snage bile stacionirane sve do ranih devedesetih.
Od ukupno 600 vojnika, njih 200 stiže u Poljsku i sa sobom dovozi 12 tenkova abrams, osam oklopnih vozila pešadije M2 bredli, te više desetina pomoćnih vozila. U Evropskoj uniji Poljska je jedan od najglasnijih kritičara ruskog ponašanja u Ukrajini.

O cenama ruskog gasa za Ukrajinu trebalo bi sledeće godine da odluči arbitražni sud u Stokholmu.

– Danas smo izradili razuman nacrt za zimski paket i uveren sam da ovaj nacrt može dobiti podršku svih umešanih u Moskvi i Kijevu – rekao je komesar EU za energetiku Ginter Etinger.

Etinger je rekao da postoje dobre šanse da taj sporazum bude potpisan sledeće nedelje kada se u Berlinu sastane s ruskim i ukrajinskim ministrima energetike, kao i direktorima gasnih kompanija tih zemalja.

Prema sadašnjem predlogu, Ukrajina će platiti dve milijarde dolara Rusiji do kraja oktobra i još 1,1 milijardu dolara do kraja decembra, rekao je Etinger i naznačio da će EU jamčiti za ukrajinske isplate.

U zamenu za to, ruska kompanija Gasprom će isporučiti najmanje pet milijardi kubnih metara gasa Ukrajini u predstojećim mesecima po ceni od 385 dolara za 1.000 kubnih metara. Ukrajina će morati unapred da plati za taj novi gas.

Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan rekao je da će predložena cena za isporuke ove zime biti "privremena cena", a da Kijev ostaje pri tome da treba da plaća 268 dolara za 1.000 kubnih metara. Ruski ministar energetike Aleksander Novak rekao je da je nacrt sporazuma za zimske mesece zadovoljavajući za Moskvu, ali da je potrebno razraditi sitnije detalje.

U međuvremenu tenzije ne jenjavaju, te je gotovo 600 američkih vojnika uz tenkove i druga vozila stiglo za vikend na vojnu vežbu u Poljskoj i baltičkim državama, objavilo je u petak poljsko ministarstvo odbrane. Američki vojnici zameniće lakše naoružane padobrance i učestvovaće u rotacijskoj vežbi kojom se namerava pokazati američka bliskost s NATO istočnim državama, kaže se u saopštenju. Ministarstvo kaže kako je cilj vežbe "garantovanje sigurnosti evropskim saveznicima u odnosu na najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here