Tanjug
Emanuel Žiofre

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre je na Privrednom forumu srpskih i ukrajinskih privrednika izjavio danas da su Srbija i Ukrajina napravile isti izbor, da budu deo evropske porodice naroda.

“Postoje mnogo ekonomskih mogućnosti između Srbije i Ukrajine. Drago mi je da možemo da pričamo o ekonomiji u ovom širem političkom kontekstu. To je nešto što mi kao EU pozdravljamo i spremni smo da podržimo”, rekao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, institucije EU i njene članice su odlučne da nastave sa što bržim proširenjem na zapadnom i istočnom Balkanu.

“Ovo je poruka koja se čula pre 10 dana od Evropske komisije kada su predložili plan rasta za Zapadni Balkan kako bi se njegove države približile proširenju”, ukazao je Žiofre.

Žiofre je pozdravio to što je Srbija građanima Ukrajine pružila privremeni boravak i pozdravio napore Srbije da podrži ovu zemlju u rekonstrukciji.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Čukić naveo je da je poznato da su odnosi Srbije i Ukrajine tradicionalno dobri i prijateljski.

“U pitanju su dva prijateljska naroda. Kada govorimo o ekonomskoj saradnji istakao bi da postoji obostrani interes i prostor za njen dalji razvoj i zato smo danas svi ovde da saslušamo jedni druge i učimo jedni od drugih”, istakao je Čukić.

Naveo je da spoljno-trgovinska razmena između Srbije i Ukrajine u prvih devet meseci ove godine iznosila oko 240 miliona evra.

“Vašim prisustvom u ovolikom broju vi pokazujete spremnost da se upoznajete sa poslovnim prilikama u Srbiji i da međusobno sarađujete i pronalazite ideje za nove projekte. Vlada Srbije i PKS su tu da bude institucionalna podrška Ukrajincima da vaše poslovanje bude što uspešnije”, rekao je Čukić.

Prema njegovim rečima, trenutno sa Ukrajinom posluju 844 poslovna subjekta iz Srbije.

“Posebno treba istaći da u Srbiji poslu više od 150 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Ukrajine, ili ukrajinska pravna lica od kojih se većina bavi trgovinom ili prerađivačkom industrijom. Ja verujem da će u narednom periodu ovaj broj biti još veći”, naveo je on.

Čukić je podsetio je da je PKS od marta prošle godine pustila u rad servis na svom portalu koji se odnosi na poslovanje sa Ukrajinom i koji puža aktuelne informacije o tržištu Ukrajine.

Pre početka foruma, potpisan je Memorandum o saradnji između Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine i Privredne komore Srbije.

Forum saradnje srpskih i ukrajinskih preduzetnika, organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa ambasadom Ukrajine u Beogradu i Fondacijom Konrad Adenauer Štiftung.

4 COMMENTS

  1. kakava farsa i propaganada.Ovo sada govore oni koji vec 30 godina uslovljavaju Srbiju za ulazak u propalu EU.Ukrajina vise ne spotoji.ona je unistena.Zapad je unistio.Preko Ukrajine vode rat protiv Rusije.Ovde se laze samo da bi zamajali javnost i namamili Srbiju da uvede sankcije Rusiji i da se odrekne svoje zemlje.Srbiji nije mesto u EU koja nas je bobardovala.Ovo je samo trik da se Srbija odrekne KiM za obecanje da ce je primiti nekad u EU.Ovo je njihova nova laz i podvala.

  2. Prema njegovim rečima, institucije EU i njene članice su odlučne da nastave sa što bržim vec 20 godina proširenjem na zapadnom i istočnom Balkanu. Sami sebe Lazu koj normalan vise da veruje njima

  3. Milojko. Bravo za Komentar. Ali Propaganda cini svoje. Ukrajina jos u Ratu kao mi pre 30 godina i preko 20 godina Pregovaramo za ulazak u EU smo od jednom izjednaceni. Ma ko ovi prave Budale?! Ne U EU. Bolje BRIKS

  4. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here