Stanovnici sela u opštini Brus, Žiljci, zaseok Stojanovići, blokirali su put Brus-Brzeće iz protesta zbog gradnje mini-hidrocentrale.

I pored svakodnevnih dežurstava, jutros oko pet časova izvođači radova uspeli su da dovezu mašinu i ograde mesto gde je planirana izgradnja minihidrocentrale.

To je drugi put za mesec dana da na ovaj način stanovnici potkopaoničkih sela izražavaju nezadovoljstvo i sprečavaju investiciju koja će im kako kažu ugroziti reku, a time i egzistenciju.

Polovinom septembra put je u blokadi bio 30 časova i tada su do daljeg odloženi radovi.

Meštanin Goran Čolović kaže za RTS da će blokada puta Brus–Brzeće-Kopaonik trajati dok se ne poništi dozvola koju je, kao tvrdi, investitor dobio nelegalno.

– Dežuramo poslednja tri meseca, ovo je naša reka. Investitoru je dozvola za gradnju izdata protivzakonito. Čekamo da se te dozvole ponište, što je predsednik opštine Brus obećao – dodaje Čolović.

– U toku je poništvanje dozvole jer nisu ispunjeni uslovi za njeno dozivanje. Nisu rešeni imovinskopravni odnosi. Od reke živimo, polivamo naše voće i bašte – dodaje Čolović.

Poručuje da će bolokada trajati dok se problem ne reši.

Saobraćajna policija u Brusu preusmerava vozila na putni pravac preko Krive Reke, koji je desetak kilometara duži.

БЛОКАДА…ЖИЉЦИ…!!!

Gepostet von Зоран Чоловејић am Mittwoch, 2. Oktober 2019

Jedan od nezadovoljnih žitelja je kontaktirao predsednika Srbije Aleksandra Vučića na društvenim mrežama porukom sa sledećim sadržajem:

“Poštovani predsedniče, u ovom trenutku nama u selu Žiljci, zaseok Stojanovići, na putu Brus-Brzeće, investitor za izgradnju MHE oduzima pravo na život. Ministarstvo je izdalo dozvolu, narod niko ništa nije pitao. Ako nam uzmete reku nemamo više ništa. Nećemo imati od čega da plaćamo policiju koja čuva investitora”.

Gepostet von Marko Obradovic am Mittwoch, 2. Oktober 2019

5 COMMENTS

    • Ko pita ministarstvo? Mi iz Kolubarskog kraja molimo četiri godine Trivan ćuti! Uzeli nam i vodu i vazduh od prirode nema ništa svako drugo drvo ako je neko ostalo suvo! Bravo ljudi ne dajte da unište sve što nam je Bog i preci ostavili! Bravo,

  1. govljiva motka pa udri nema druge u krivoj reci ih pustili da rade šta oće sramota uništiše svako potoče kopaoničko

  2. КОГА ОВДЕ ШТИТИ ПОЛИЦИЈА??? АКО КАЖУ ДА ИНВЕСТИТОР ТРАЖИ ОБЕЗБЕЂЕЊЕ, ТО ЈЕ КАО ДА ЛОПОВ ПЉАЧКА БАНКУ А ПОЗВАО ПОЛИЦИЈУ ДА ГА ЧУВА! ЗАМОЛИТЕ ПОЛИЦИЈУ ДА УХАПСИ ПЉАЧКАШЕ НАШЕ ПРИРОДЕ, ЈЕР СУ УХВАЋЕНИ НА ДЕЛУ!

  3. Institut Jaroslav Čarni JE PO NALOGU DRŽAVE obradio preko 3500 potencijalnih lokacija za min ,mikro i male hidroelektrane. Državni organi su izdavali dozvole za iste uzimajući u obzir zaštitu životne okoline pri proizvodnji zdrave električne energije iz obnovljivih izvora sa ciljem zamene proizvodnje iste od uglja tj fosilnih goriva .Svaka mala reka ili potok samo na 100 metara pada to znači zahvatom par sto metara toka daje nam energije za 100 domaćinstava bez ugrožavanja vodenog toka i flore i faune u njoj pošto svaki projekat obezbeđuje na tih npr 500 metara cevovoda minimum protoka u koritu koji to omogućava. Ako se nekiinvestitor ne pridržava projekta on može da uništi-ošteti-promeni floru i faunu od mesta zahvata pa dužinom cevovoda .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here