Živadin Jovanović: Nema rešenja za KiM samo uz učešće EU i SAD

Kosovo Online
5

Živadin Jovanović, šef jugoslovenske diplomatije na početku rasplamsavanja kosovske krize 1998. i tokom NATO bombardovanja 1999. godine, u intervjuu za Kosovo Online, kaže da nije dovoljno samo učešće pojedinih sila kako bi se došlo do održivog rešenja kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

Zapad nastoji sve vreme da naprečac dođe do rešenja koje je u interesu njegove geopolitike. Nema sumnje da Merkelova u tom smislu igra važnu ulogu ali to nije zašta se ona zalaže nije principijelno već arbitrarno rešenje. Naravno, mislim da je uvek dobro razgovarati ali nema rešenja u dosadašnjem formatu, odnosno nema rešenja samo uz učešće EU i direktno i indirektno SAD, rekao je Jovanović.

Mislite da bi i druge velike sile pored EU i SAD trebalo aktivno da se uključe u dijalog Beograda i Prištine?

KiM je globalni problem koji se tiče bezbedonosne arhitekture u svetu i ruši čitav sistem međunarodnih odnosa koji je uspostavljen na rezultatima koji su nastali nakon Drugog svetskog rata. Nužno je da na ravnopravnoj osnovi učestvuju, naravno pored Srbije i velikih sile, pre svega stalne članice Saveta bezbednosti uključujući Rusiju i Kinu. Međutim, i sa njihovim učešćem daleko smo od rešenja.

Šta je po vama minimum minimuma na šta bi Srbija mogla da pristane kada je u pitanju Kosovo i Metohija?

Kompromis koji je konstituisan u rezoluciji SB 1244 jeste minimum minimuma ispod koga Srbija ne sme da ide. Na toj liniji su pre svega Kina, Rusija i Indija, ali mislim da je i Japan. Njihov premijer Šinzo Abe i ministar inostranih poslova su rekli da KiM nije regionalni i evropski problem već svetski.

Japan je priznao Kosovo?

Ta zemlja jeste priznala Kosovo, ali Japan od 1945. ima ograničen suverenitet i bez Amerike i njene saglasnosti ne sme da da humanitarnu pomoć veću od pet miliona dolara, već mora da dobije dozvolu Vašingtona.

Šta je po vama održivo rešenje za KiM?

Kompromis je napravljen 1999. na osnovu rezolucije 1244. Zbog toga i pozdravljam izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je nedavno naveo da se Srbija zalaže za održivo rešenje na osnovu rezolucije 1244. Trebalo bi insistirati na tome da se taj kompromis ispoštuje, jer održivo rešenje nije ono koje je nametnuto ili ono koje nudi zapad.

Da li ste videli sliku nekadašnje potpredsednika SAD Bajdena i Haradinaja iz 1990?

Slušajte, američko taktiziranje sa terorističkim organizacijama nije novo. Napravili su Al Kaidu,  Al Nusru i OVK. Da, jeste Amerika na kraju raskrstila sa talibanima i likvidirala Osamu Bin Ladena, ali ako me pitate hoće li se Vašington na kraju umoriti i od OVK i njenih lidera, pa to zavisi od mnogih činilaca i ne isključujem i takav konačan ishod, ali to umnogome zavisi od Srbije i njene čvrstine. Odnosno, od čvrstine Srbije zavisi evolucija u stavu SAD i Nemačke.

Koliko je predsednik SAD Donald Tramp zainteresovan za iznalaženje održivog rešenja za Kosovo i Metohiju?

Tramp nema interesa da nasleđe Klintona, Blera i Olbrajtove prihvati kao nasleđe najveće demokratije na svetu. Nije argument to šta hoće Priština, jer je to kriminalna tvorevina i to se ne može naknadno pretvoriti u zakon. Neko bi rekao da je Kosovo čedo zapada. Pa, jednostavno ne možete ilegalno čedo da pretvorite u zakonito. Kada Merkelova govori da je protiv presedana, misleći na podelu Kosova, Srbija treba prva da kaže da je protiv presedana, jer presedan je bio drobljenje SFRJ, SRJ i na kraju Srbije. E to su bili presedani.

5 COMMENTS

  1. A. Vucic najmanje radi da bi rezolucija 1244 uopste zazivela, tako da sa te strane dolazi samo beznadje!

  2. Ево га овај Титов Југо-пионир има решења. Због таквих хајвана Срби не могу сами да реше своје проблеме. Мало нам је ЕУ и САД. Па зато имамо Вучића и Дачића да кукају по целом свету.
    https://www.youtube.com/watch?v=ggvd_Uji5vE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here